Istraživanje pokazalo: Ukoliko vaš pas radi ovo dok mu pričate, velike su šanse da vas razume

30.11.2022

07:48

0

Autor: Z.A.S.

Da li ste nekada primetili da pas, dok mu nešto govorite, okreće glavu na jednu stranu?

Istraživanje pokazalo: Ukoliko vaš pas radi ovo dok mu pričate, velike su šanse da vas razume
Bigl - Copyright Freepik

Da li ste nekada primetili da, dok razgovarate sa svojim psom, on slatko okreće glavu? Možda niste znali, ali to bi moglo da znači da vaš ljubimac razume ono što mu govorite. Njemu je, u suštini, sve jasno po izrazu lica koji pravite dok mu govorite, a on pažljivo posmatra.

Istraživanje je pokazalo da psi uspostavljaju kontakt očima sa ljudima i da posmatraju ljudski govor tela, a sve kako bi shvatli štaje to što treba da urade. Istraživači su posmatrali različita ponašanja pasa, a u svakom su reagovali poput odojčadi, koju su naučnici takođe proučavali. 

Naučnici koji su sprovodili istraživanje veruju da su psi evolucijom i vezivanjem za ljude poprimili neke ljudske veštine. Vaš pas ovih pet stvari može da razume posmatrajući izraze lica.

Pixabay
 

Kada ste tužni

Da li vam se nekada dogodilo da ste bili jako tužni i da vam je vaš pas prišao i počeo da se mazi? Psi i te kako mogu da osete da nešto nije u redu i u takvim trenucima se trude da vas nekako uteše. Njihova ljubav je iskrena.

Kada ste nepravedni

U časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da, kada primete da poklanjate više pažnje drugom ljubimcu u kući, psi postanu plašljivi i uznemireni.

Pixabay
 

Kada vam nisu prioritet

Ukoliko se dogodi da dobijete bebu, vaš pas će vrlo brzo shvatiti da više ne može da bude u centru pažnje, a to može da izazove depresiju kod vašeg ljubimca, pa čak i ljubomoru.

Pixabay
 

Kada ste ljuti

Kada ste ljuti na svog psa, on to može da oseti i u takvoj situaciji će se truditi da vas odljute tako što će se maziti ili jednostavno neće skidati svoj preslatki pseći pogled sa vas. Svakako će se zbog vaše ljutnje uznemiriti, pa ne bi bilo loše da mu, nakon što se budete opustili, date neku poslasticu, ili ga izvedete u šetnju.

Pixabay
 

Kada ste uplašeni

Kada ste uplašeni i kada se tako ponašate, vaš pas će to primetiti. U takvoj situaciji, određene vrste pasmina će pokušati da vas zaštite, dok će se drugi, ako budu videli da se vi bojite, i sami postati uplašeni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike