Ako imate psa, obavezno pripazite na ovo ponašanje: Možda vaš ljubimac pati od ozbiljnog problema

21.06.2024

09:21

0

Autor: V. I.

Ponašanje vašeg ljubimca koje treba da vas zabrine

Ako imate psa, obavezno pripazite na ovo ponašanje: Možda vaš ljubimac pati od ozbiljnog problema
Copyright Profimedia

S porastom temperature idolaskom lepog vremena, mnogi će provoditi vreme napolju sa svojim psima. Ali stručnjaci za ishranu pasa upozoravaju vlasnike da obrate pažnju na jedno specifično ponašanje koje se lako može prevideti a veoma je opasno, prenosi Mirror.

Znakovi lošeg zdravlja creva kod pasa

Verovali ili ne, određeni znaci ponašanja kod pasa mogu ukazivati na loše zdravlje creva. „Ako psi svrbe, ližu svoje šape ili pokazuju druge neobične simptome, ovo može biti instinktivno ponašanje kojim pokušavaju da se izbore sa lošim bakterijama.“

Normalno i zabrinjavajuće ponašanje kod pasa

Naučnici su 2008. godine otkrili da određena ponašanja, poput žvakanja trave, predstavljaju relativno normalno ponašanje među psima, vukovima i drugim divljim životinjama. Istraživanje je pokazalo da je 79 odsto vlasnika pasa primetilo ovo ponašanje kod svojih ljubimaca. Međutim, prema bolnici za životinje Berthoud, psi često pokazuju ove znakove kada su uznemireni ili bolesni. Takođe, određeni biljni materijali imaju visoku koncentraciju vlakana, što pomaže u smirivanju želuca.

Profimedia
 

 

 

Kako prepoznati nedostatke u ishrani kod pasa

Stručnjaci ističu da određeno ponašanje može biti znak nedostatka u ishrani. „Ovo može značiti da pas ne dobija dovoljno vitamina i minerala iz svoje hrane“, kažu stručnjaci. „Ovo se može desiti kada psi imaju loše zdravstveno stanje ili ne jedu kvalitetnu hranu za pse. Ako ste zabrinuti da vašem psu možda nešto nedostaje u ishrani, konsultujte se s veterinarom."

Važnost praćenja simptoma

Da bi se napravila razlika između normalnog i zabrinjavajućeg ponašanja, stručnjaci savetuju da obratite pažnju na neka druga ključna upozorenja koja mogu pratiti neobično ponašanje. Ovo uključuje nespremnost da se jede određena hrana, što može izazvati nutritivne nedostatke, ili često povraćanje i dijareju. Takođe je važno biti oprezan sa hemikalijama koje se koriste na travi, jer su pesticidi veoma toksični za pse.

„Vlasnici ljubimaca treba da prate ponašanje svojih pasa i budu svesni bilo kakvih neobičnih simptoma koji bi mogli ukazivati na osnovni zdravstveni problem“, dodaju iz bolnice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike