Ljubimci su sjajni kompanjoni tokom odrastanja: Pas ili mačka - šta je bolji izbor za vaše dete

20.05.2024

09:26

0

Autor: K. O.

Najpre razmotrite svoj životni stil i vremenska ograničenja

Ljubimci su sjajni kompanjoni tokom odrastanja: Pas ili mačka - šta je bolji izbor za vaše dete
Copyright Profimedia

Razmišljate da svom mališanu nabavite kućnog ljubimca, pa je jedno od ključnih pitanja koje se često postavlja jeste – pas ili mačka?

Poznato je da ljubimci imaju pozitivan uticaj na dečije odrastanje, te da oba ljubimca mogu imati značajan uticaj na razvoj deteta, pružajući mu društvo, ljubav i prilike za učenje o odgovornosti.

Međutim, u zavisnosti od životnog stila vaše porodice i ličnosti vašeg deteta, jedna vrsta ljubimca može biti bolji izbor od druge.

Razmotrimo prednosti svakog kako bismo vam pomogli da donesete odluku.

Freepik
 

Pas

Psi su poznati po svojoj lojalnosti i zaštitničkom instinktu, zbog čega su sjajni prijatelji za decu. Oni mogu biti i učitelji jer uče decu o empatiji, strpljenju i bezuslovnoj ljubavi. Psi takođe zahtevaju redovnu fizičku aktivnost, što može podstaći decu na igru na otvorenom i razvijanje zdravih navika.

Prednosti pasa:

  •     Podstiču fizičku aktivnost: Igranje sa psom često uključuje trčanje, bacanje lopte i druge aktivnosti koje podstiču decu da budu aktivna.
  •     Razvijaju odgovornost: Briga o psu uključuje hranjenje, šetanje i održavanje higijene, što deci pomaže da nauče šta znači biti odgovoran.
  •     Socijalizacija: Psi često vole društvo i mogu pomoći deci da razviju socijalne veštine kroz interakciju s drugim vlasnicima pasa i ljubimcima.
Freepik
 

Mačka

Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti i mirnom temperamentu, što ih čini idealnim ljubimcima za zaposlene porodice ili one sa manje prostora. One su manje zahtevne po pitanju vremena i prostora te su često vrlo strpljive, što ih čini dobrim izborom za mlađu decu.

Prednosti mačaka:

    Manje su zahtevne: Mačke zahtevaju manje pažnje i brige u poređenju sa psima.
    Podučavaju granicama: Interakcija s mačkama može naučiti decu važnosti poštovanja prostora i granica drugih.
    Smirujući efekat: Mačke često imaju smirujući efekat na ljude, što može biti korisno za decu sa anksioznim tendencijama ili za one koji traže miran i tih suživot.

Freepik
 

Koji je pravi izbor za vašu porodicu?

Izbor između psa i mačke treba da zavisi od vašeg životnog stila, vremenskih ograničenja i željenog nivoa interakcije sa životinjom. Ako vaša porodica uživa u aktivnostima na otvorenom i ima dovoljno vremena za posvećivanje energičnom ljubimcu, pas bi mogao biti idealan.

S druge strane, ako tražite ljubimca koji je manje zahtevan i više prilagođen mirnom kućnom okruženju, mačka bi mogla biti bolji izbor.

I psi i mačke mogu pružiti deci dragocene lekcije i društvo. Ključno je razumeti potrebe i kapacitete vaše porodice te ličnosti i sklonosti vašeg deteta. Bez obzira na izbor, uvođenje bilo koje vrste ljubimca u dom može obogatiti život vašeg deteta na mnogo divnih načina, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike