Da li su ovo najopasnije rase pasa na svetu?

09.12.2023

10:58

0

Autor: K. B.

Pas, verni čuvar i prijatelj čoveka, može pokazati agresivnost prema strancima, naročito ako oseti pretnju prema svom vlasniku

Da li su ovo najopasnije rase pasa na svetu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rase koje ćemo pomenuti imaju prirodnu tendenciju ka agresivnosti, ali sa odgovarajućim treningom i socijalizacijom, ovi psi mogu postati nežni i privrženi ljubimci. Važno je naglasiti da su stavovi o ovim rasama podeljeni, pa se preporučuje pažljiv odabir i individualni pristup.

Ključno je da pas čuvar, od malih nogu, upozna sve članove porodice kako bi u budućnosti mogao efikasno da ih zaštiti, istovremeno zadržavajući neagresivan stav u drugim situacijama.

Kangal

Pixabay
 

Ovaj veliki, opasni i odan čuvar često se izostavlja s mnogih lista, ali ima reputaciju kao vrhunski čuvar stada i ljudi. Nošenje ogrlice sa bodljama čini ih efikasnim u zaštiti od potencijalnih pretnji.

Doberman

Pixabay
 

Ovaj inteligentan pas može se izvrsno istrenirati da bude čuvar dvorišta i porodice. Njihova odanost i poslušnost doprinose njihovim sposobnostima kao čuvara.

Rotvajler

Pixabay
 

Rotovi su poznati po odanosti i poslušnosti. Kada postanu deo porodice, često postaju verni ljubimci.

Nemački ovčar

Pixabay
 

Često korišćen kao pas čuvar, Nemački ovčar je siguran, samopouzdan i brz u izvršavanju naredbi. Posebno je zaštitnički nastrojen prema deci.

Argentinski mastif - Dogo Argentino

Sa snažnim izgledom i fantastičnim njuhom, Argentinski mastif je često dobar čuvar i često se može dresirati za posebne zadatke, uključujući pažnju prema slepim osobama.

Kane Korso

Sa izuzetnom odanošću i zaštitničkim nagonom, Kane Korse često se smatra odličnim izborom kao pas čuvar. Njihova poslušnost olakšava trening.

Kavkaski ovčar

Poznat kao odličan čuvar ljudi, kuća i stada, Kavkaski ovčar je izuzetno otporan na teške uslove. Pravilna socijalizacija ključna je za odrastanje ovog psa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike