Tinejdžerske muke: Ne sluša, ignoriše, laje na sve okolo - da li su to znaci da je vaš ljubimac u pubertetu

08.12.2023

09:23

0

Autor: V. I.

Vaše slatko štene može se pretvoriti u buntovnog tinejdžera zbog hormonalnih promena i reorganizacije mozga

Tinejdžerske muke: Ne sluša, ignoriše, laje na sve okolo - da li su to znaci da je vaš ljubimac u pubertetu
Copyright Profimedia

Slično kao i kod ljudi, prelazak iz od šteneta do odrasle jedinke za pse može biti težak i pun izazova. Vaše štene koje je do juče bilo umilno i poslušno može se pretvoriti u buntovnog "tinejdžera". Te promene mogu da podrazumevaju neslušanje vaših uputstava, interesovanje za druženje sa drugim psima, nezainteresovanost za obuku, te pokazivanje agresije.

 

@honkifyoulovemydog Jk it absolutely was the hardest for us. Adolescence was not bad just more ✨energetic✨ #dogsoftiktok #doberman #doghumor #dobie IB: @olliekim7 ♬ The Earrape Express - Vector

 

Štene počinje da pokazuje znake adolescencije između šestog i dvanaestog meseca života i ova faza traje do 18, odnosno 24. meseca u zavisnosti od rase. Osim fizičkih promena poput promene oblika i veličine tela, mogu se očekivati i promene u njihovom ponašanju.

 

 

Transformacija iz šteneta u adolescenciju je važna i vlasnici ovih kućnih ljubimaca moraju da provedu kvalitetno vreme sa svojim psećim prijateljima kako bi ih podržali na ovom novom putovanju, ali i ojačali međusebnu vezu dok se spremaju da zakorače u svet odraslih pasa. Iako će vam strpljenje i razumevanje pomoći da prođete ovu fazu, takođe je važno da budete čvrsti i po pitanju stvari koje treba ispraviti.

Znaci puberteta kod vašeg šteneta

1. Regresija u dresuri: Vaš pas možda više neće biti željan da prati ono što ste ga naučili kao štene i može pokazati burno ponašanje.

2. "Roditelj" postaje manje važan: Vaš "tinejdžer" može izgubiti interesovanje da provodi vreme sa vama i možda neće čak ni reagovati kada ga pozovete.

3. Loša kontrola impulsa: Vaše poslušno štene može iznenada pokazati znake pobune. Oni se mogu pokazati nedostatak strpljenja ili kontrole impulsa.

4. Ekstremne reakcije na situacije: Ovo je deo odrastanja, ali  i ponašanje koje treba da se rešava s ljubavlju i strpljenjem.

5. Nedostatak fokusa/koncentracije tokom treninga: Možda nisu zainteresovani da prate uputstva, već žele da sami istražuju svet.

6. Beže of drugih pasa: Vaš pas će možda voleti da provodi više vremena s drugim psima, ali ne sa svojim "roditeljima" kućnim ljubimcima. Međutim, važno je pažljivo birati njihove krznene saputnike jer agresivni prijatelj može imati loš uticaj.

7. Nasilniji/nepristojniji su prema drugim psima: Tu je na vama da pripazite na svoje agresivno ljubimče.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike