Pas, baš kao i čovek, može da dobije alopeciju: Ovo su glavni uzroci za gubitak dlake

05.12.2023

11:11

0

Autor: K. O.

Njihovo lečenje zavisi od uzroka ovog stanja

Pas, baš kao i čovek, može da dobije alopeciju: Ovo su glavni uzroci za gubitak dlake
Copyright Profimedia

Izgled i zdravlje dlake kod pasa igraju važnu ulogu u opštem stanju i izgledu životinja. Ipak, postoje situacije kada psima ispadaju dlake i to toliko da postaju gotovo ćelavi.

Ovaj problem poznat je kao alopecija kod pasa, a uzroci i rešenja za to mogu biti raznovrsni.

Genetika

Jedan od čestih uzroka gubitka dlake kod pasa može biti genetska predispozicija. Neke rase imaju veću sklonost ka alopeciji. Na primer, kineski ćubasti pas, čivava i čau-čau poznati su po tome da imaju manje dlake i veći rizik od gubitka iste.

Dermatološki problemi

Razni dermatološki problemi mogu uzrokovati gubitak dlake kod pasa. To uključuje alergijske reakcije na hranu ili okolinu, infekcije kože (kao što su gljivične ili bakterijske infekcije), prisustvo parazita (poput buva, krpelja ili ušiju) te autoimune bolesti kao što je pemfigus.

Hormonalni problemi

Hormonska neravnoteža može biti uzrok gubitka dlake kod pasa. Najčešći hormonski problem povezan s alopecijom je hipotireoza, stanje koje nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Drugi hormonski problemi koji mogu uzrokovati gubitak dlake uključuju Cushingov sindrom i hiperestrogenizam.

Freepik
 

Stres i anksioznost

Poput ljudi, psi takođe mogu reagovati na stres i anksioznost gubitkom dlake. To se često dešava kod pasa koji su podložni emocionalnim stresorima, kao što su promene u okruženju, razdvajanje od vlasnika ili traumatični događaji.

Loša ishrana

Ishrana igra ključnu ulogu u opštem zdravlju pasa, uključujući i njihovu dlaku. Nedostatak određenih hranljivih sastojaka poput vitamina, minerala ili proteina može rezultirati lošim kvalitetom dlake i njenim gubitkom.

Profimedia
 

Fizička oštećenja

Fizička oštećenja kože, kao što su ogrebotine, opekotine ili povrede, takođe mogu uzrokovati gubitak dlake na zahvaćenom području.

Ako primetite da vaš pas gubi dlaku ili postaje gotovo ćelav, važno je konsultovati veterinara. On će moći da sprovede potrebne analize i utvrdi uzrok problema. Lečenje će zavisiti od uzroka alopecije i može uključivati terapiju lekovima, promene u ishrani, upravljanje stresom ili druge mere, zavisno od potreba vašeg psa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike