Od njihove cene vrti se u glavi: Predstavljamo vam pet najskupljih rasa mačaka na svetu

17.08.2021

08:25 >> 10:35

0

Mačke su među najpopularnijim kućnim ljubimcima i žive u raznim domaćinstvima širom sveta

Od njihove cene vrti se u glavi: Predstavljamo vam pet najskupljih rasa mačaka na svetu
Copyright Pexels

Mačke nisu kućni ljubimci kojima je potreban visok nivo održavanja poput pasa i relativno je lako brinuti se o njima. Same se čiste, imaju svoj toalet i ne morate da ih izvodite u šetnju, pa su odlični kućni ljubimci za ljude koji vode užurban život.

Neki vlasnici kućnih ljubimaca se odlučuju na kupovinu retkih rasa mačaka, čije cene dosežu vrtoglave cifre. Određene pasmine mačaka mogu biti iznenađujuće skupe zbog niza činilaca, poput niske stope plodnosti, zbog toga što su izuzetno retke ili popularnosti.

Pročitajte još

Ipak, neke rase su skuplje od drugih, a ovo je pet rasa mačaka za čiju nabavku je potrebno imati nešto dublji džep.

Ašera – 125.000 dolara

Ašera je jedna od najegzotičnijih domaćih mačaka na svetu. Slično bengalskim mačkama, izvorno je uzgajana od azijskih leoparda. Izuzetno je retka rasa i mnogo je veća od konvencionalne domaće mačke te može da dostigne visinu od metar i po i težinu između 12 i 15 kilograma. Od 2006. prodato je samo 100 mačaka ove rase.

Savana – 10.000 do 50.000 dolara

Savana, druga najskuplja mačka na svetu, ujedno je i najviša na svetu, čime je osvojila mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Ova mačka je zabranjena u nekoliko delova sveta, uključujući i nekoliko američkih saveznih država, jer se tamo ne smatra domaćom mačkom. Ova rasa mačaka je skupa zbog niske stope plodnosti. Istraživanja su pokazala da mužjaci savana mačaka nisu plodni nakon svoje šeste generacije i nemaju isti instinkt kao ostale mačke za parenje.

Bengalska mačka – 10.000 do 25.000 dolara

Bengalska mačka jedna je od najpopularnijih skupih pasmina mačaka na svetu. Ima neke jedinstvene osobine, poput mišićave građe, velikih okruglih očiju i uzoraka dlake koji dolaze u različitim bojama, uključujući smeđu, srebrnu/sivu, crnu ili belu. Ove energične mačke, za razliku od drugih, vole vodu i vrlo su razigrane. Vlasništvo bengalskih mačaka ilegalno je u Njujorku, Sijetlu i na Havajima.

Sfinks – 5.000 do 9.800 dolara

Ova mačka je poznata po tome što je jedna od najegzotičnijih i najskupljih rasa na svetu i prodaje se po visokim cenama jer je izuzetno teško pronaći, a takođe je i čistokrvna. Poznata je po upečatljivom izgledu, a za razliku od drugih mačaka, njena osetljiva koža zahteva poseban šampon i redovno kupanje. One se moraju podvrgavati godišnjim pregledima srca, a sklone su sindromu iritabilnog creva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pink Cattery (@pink.cattery)

Persijska mačka 4.000 do 5.000 dolara

Persijska mačka je jedna od najstarijih rasa mačaka, koja datira iz sedamnaestog veka. Poznata po spljoštenom licu poput mopsa, dugoj raspuštenoj dlaki i bucmastim obrazima, ova mačka dolazi u različitim bojama. Persijske mačke su opuštene, pa mogu da spavaju i do 20 sati dnevno. Međutim, nisu tako razigrane kao ostale rase mačaka.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike