Čist račun, duga ljubav: Mali vodič na šta da obratite pažnju kad nabavljate kućnog ljubimca

19.10.2023

09:21

0

Autor: V. I.

Odabir uzgajivača pasa ili mačaka je važan korak za buduće vlasnike ljubimaca

Čist račun, duga ljubav: Mali vodič na šta da obratite pažnju kad nabavljate kućnog ljubimca
Copyright Profimedia

Hoćete da nabavite psa ili mačku, a ne znate odakle da počnete. Najidealnije bi bilo da udomite životinju iz nekog od prihvatilišta, ali ako ipak želite da ga uzmete od uzgajivača, bilo bi dobro da nekoliko stavki uzmete u obzir. Ovde je kratak vodič koji vam može pomoći u procesu odabira odgovarajuće uzgajivačnice.

1. Istražite rasu

Pre nego što krenete u potragu za uzgajivačem, istražite različite rase pasa ili mačaka. Razmislite o veličini, karakteristikama i potrebama koje odgovaraju vašem načinu života. Ovo će vam pomoći da suzite izbor i pronađete uzgajivače koji se specijalizovani baš za te rase.

2. Pronađite pouzdanog uzgajivača

Tražite preporuke od vlasnika pasa ili mačaka koje poznajete i istražite lokalne uzgajivače putem interneta. Važno je da nađete uzgajivača s dobrim ugledom i pozitivnim iskustvima drugih kupaca.

3. Posetite uzgajivača

Ako pronađete uzgajivača koji vas zanima, posetite njihovo uzgajalište. Ovo će vam omogućiti da procenite uslove u kojima se životinje drže. Tamo bi trebalo da budu spremni da vam pokažu roditelje štenaca ili mačića i pruže vam sve željene informacije o zdravstvenom stanju i socijalizaciji životinja.

4. Pitajte o zdravlju i pedigreu

Postavite pitanja o zdravstvenim pregledima, vakcinacijama i drugim aspektima zdravlja pasa ili mačaka. Takođe, zatražite napismeno informacije o pedigreu kako biste bili sigurni da su životinje pažljivo uzgajane.

5. Socijalizacija i temperament

Pitajte uzgajivača o socijalizaciji štenaca ili mačića. Dobro socijalizovane životinje će biti bolje prilagođene domaćinstvu i interakciji sa ljudima.

6. Sve napismeno

Potražite pismeni ugovor sa uzgajivačem koji detaljno opisuje uslove prodaje, garancije i politiku vraćanja životinje u slučaju problema.

7. Pratite svoj instinkt

 Ako nemate osećaj da je uzgajivač iskren ili profesionalan, potražite druge opcije. Vaša intuicija može biti odličan vodič u procesu odabira.

8. Razmotrite usvajanje

Razmislite o mogućnosti usvajanja ljubimca iz lokalnog prihvatilištaili organizacije za zaštitu životinja. Ovo može biti divan način da pružite dom napuštenoj životinji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike