Zašto mačka ne reaguje kada je zovete imenom?

28.09.2023

09:11

0

Autor: K. O.

Da li ona uopšte prepoznaje svoje ime?

Zašto mačka ne reaguje kada je zovete imenom?
Siva mačka - Copyright Freepik

Pozvali ste mačku njenim imenom i ona nije odreagovala. Sigurno ste se pitali zašto vaša mačka ne reaguje kada je zovete, kao što to čine psi.

Da li mačke zaista prepoznaju svoje ime i hoće li na njega reagovati? Mačke su poznate po svojoj svojeglavosti, a njihova reakcija na pozivanje imenom može varirati.

Stručnjaci tvrde da mačke zapravo mogu prepoznati svoje ime, ali to ne znači nužno da će uvek odgovoriti na poziv. Mačke su veoma vešte u selektivnom biranju kada će ili neće reagovati na pozive. Ponekad ih možete podstaknuti da odgovore pozitivnim feedbackom, kao što su poslastice ili igračke, slično kao kod pasa.

Veterinari smatraju da prepoznavanje imena može biti rezultat pozitivnog pojačanja ili sposobnosti mačke da poveže svoje ime sa dobijanjem pažnje, hrane ili igre.

Pixabay
 

Razlikuje širok spektar zvukova

Važno je napomenuti da su mačke izuzetno inteligentne životinje. U kombinaciji sa svojim izvanrednim sluhom, koji im omogućava da čuju i reaguju na mnogo više od samo svog imena, mačke mogu razumeti i reagovati na širok spektar zvukova i situacija.

Takođe, mačke mogu razlikovati različite ljudske glasove. Na primer, često će reagovati na glas osobe koju vole, dok na glas nepoznate osobe ili gosta možda neće reagovati. Ova sposobnost omogućava im da razlikuju članove svoje porodice od stranaca, što može doprineti njihovom osećaju sigurnosti.

Takođe je zanimljivo napomenuti da ton glasa koji koristite kada zovete mačku može uticati na njen odgovor. Ljudski ton glasa može se povezati sa emocijama, bilo pozitivnim ili negativnim, i to važi za sve životinje, ne samo za mačke.

Freepik
 

Prilagođavaju ponašanje

Na primer, visok ton glasa koji prati nagradu ili pažnju obično će izazvati pozitivan odgovor kod mačke, dok isti ton glasa koji prati nešto negativno, poput kupanja ili stavljanja u nosiljku, može izazvati negativnu reakciju.

Iako se ne može sa sigurnošću reći koje reči mačke razumeju, poznato je da koriste kontekstualne naznake kako bi prilagodile svoje ponašanje. Na primer, ako uvek najavite večeru pre nego što je date mački, ona će naučiti da je reč "večera" povezana sa hranom. Zbog toga je važno da ime mačke ne povezujete sa rečima koje bi joj mogle izazvati stres, kao što su "veterinar", "automobil" ili "nosiljka".

Možete testirati da li mačka prepoznaje svoje ime tako što ćete je jednostavno pozvati bez dodatnih signala. Ako mačka okrene glavu ili telo prema vama, to je znak da prepoznaje svoje ime. Ipak, treba imati na umu da su neke mačke jednostavno nezavisnije i mogu biti manje skloni da reaguju na pozive, što je deo njihove prirode, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike