Sigurno i vi u njih verujete: Ovo su tri najčešća mita o mačkama

05.09.2023

12:17

0

Autor: K. O.

Verovatno ste i vi čuli neke čudne stvari o mačkama

Sigurno i vi u njih verujete: Ovo su tri najčešća mita o mačkama
Copyright Pixabay

Imidž "nezavisnih" stvorenja nije previše naštetio popularnosti mačaka kao kućnih ljubimaca. Smatra se da u Velikoj Britaniji postoji čak deset miliona domaćih mačaka. Prema istraživanju iz 2012. godine, oko 25 odsto domaćinstava ima barem jednu mačku.

Mačke su povezane s brojnim stereotipima i mitovima o njihovom ponašanju. Verovatno ste čuli neke čudne stvari o mačkama koje su vam se činile nelogičnim, ali s vremenom ste počeli verovati u njih zbog njihovog čestog pominjanja.

Ako ste nedavno doveli mače u svoj dom ili ako se suočavate s nevaljanim ponašanjem svog ljubimca, razmotrite tri najčešća mita i poslušajte savete koji vam mogu biti korisni.

Mit 1: Mačke se ne mogu dresirati

Jedna česta zabluda je da mačke ne mogu biti dresirane kao psi i da je s njima teže živeti. Obe ove tvrdnje su netačne i mogu biti štetne ako vlasnik mačke u njih veruje.

Kada vlasnik veruje da mačka nije dresirana, to može dovesti do toga da ne pokušava rešiti probleme u njenom ponašanju. Međutim, istina je da se mačke mogu naučiti osnovnim pravilima ponašanja i raznim trikovima.

Pixabay
 

Fokus pri dresuri treba staviti na nagrađivanje, umesto da mački neprestano govorite što ne sme raditi. Svaka životinja, pa i mačka, bolje razume što od nje tražite kroz pozitivno nagrađivanje, umesto negativnih kazni.

Mit 2: Mačke žele da se maze kad pokažu stomak

Gotovo svako ko vidi mačku da leži na leđima i pokazuje stomak oseća poriv da je pomazi. Međutim, u većini slučajeva, to nije ono što mačka zaista želi. Mačke ponekad pokazuju stomak kako bi se zaštitile.

Ako mačka oseća da ne može pobeći, ležeći na leđima može bolje koristiti svoje kandže i zube za odbranu. Stomak mačke je osetljiv, pa se ne treba uzrujavati ako vas ogrebe ili ugrize dok je mazite.

Pixabay
 

Izlaganje stomaka može biti i mačji poziv za igru, ali ne bi trebalo dozvoliti svojim rukama ili nogama da budu njen plen, jer mačka nije svesna svoje snage.

Mit 3: Mačićima ne treba socijalizacijua

Iako mnogi veruju da socijalizacija nije važna za mačiće kao što je za štence, to nije tačno. Pravilna socijalizacija mačića važna je i za njihov budući život. Period socijalizacije kod mačaka obično traje od 2. do 7. nedelje života. Tada mačići uče šta je sigurno, a šta nije.

Loša socijalizacija može dovesti do toga da mače bude preplašeno, skriva se od gostiju i drugih kućnih ljubimaca, a može čak reagovati agresivno ako pokušate da ga pomazite. Mačići koji nisu pravilno socijalizovani imaju teži život u kasnijim fazama, teže uče gde treba obavljati nuždu, često su pod stresom i na oprezu.

Pixabay
 

Opustite svoju mačku kroz pravilnu socijalizaciju, jer srećne i opuštene mačke su sklonije sklapanju prijateljstava. Oni jednostavno žele osnovne potrebe zadovoljene i kad to dobiju, spremni su istraživati svet oko sebe.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike