Neslavna titula: Studija je otkrila najmanje inteligentne rase pasa, a evo i zbog čega je to tako

14.08.2023

09:30

0

Autor: K. B.

Avganistanski hrt, prema profesoru Stenliju Korenu sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, zauzima mesto najmanje inteligentne rase pasa

Neslavna titula: Studija je otkrila najmanje inteligentne rase pasa, a evo i zbog čega je to tako
Copyright Profimedia

Studija sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj razotkrila je da je belgijska malinoa, od stotina priznatih rasa pasa, proglašena najinteligentnijom na svetu. Osvojivši 35 od 39 poena na kognitivnim testovima i zadacima, ova rasa zauzela je zasluženo prvo mesto. I dok je pažnja bila usmerena na najinteligentnije, naučnici su istraživali i one sa drugačijim sposobnostima.

Avganistanski hrt, prema profesoru Stenliju Korenu sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, zauzima mesto najmanje inteligentne rase pasa kada je u pitanju razumevanje i poštovanje komandi. Koren, autor knjige "Inteligencija pasa" iz 1994. godine, je svojedobno rangirao 130 rasa pasa od najinteligentnijih do "najmanje inteligentnih".

Ovo rangiranje baziralo se na anketama u kojima je učestvovalo preko 200 kinoloških sudija iz SAD-a i Kanade. Oni su ocenjivali poslušnost pasa, što je rezultiralo jasno istaknutim rasama.

Avganistanski hrt, sa svojom niskom "inteligencijom poslušnosti", zauzeo je prvo mesto kao najmanje obučavan pas. Iako poznat po svojoj eleganciji i svilenkastoj dlaci, ova rasa zahteva veći broj ponavljanja komandi kako bi ih razumela.

Pixabay
 

Na drugom mestu je basenji, lovački pas sa visokim nivoom energije, ali ne i visokom spremnošću za reagovanje na komande. Ipak, opisuju ga kao inteligentnog u drugim aspektima, poput donošenja odluka u svojim interesima.

Buldog se nalazi na trećem mestu, zbog svoje sposobnosti da razume komande i nove zadatke, ali može biti tvrdoglav u procesu obuke. Čau čau je odmah iza njega.

Borzoj, ili ruski hrt, karakteriše nezavisnost i povremena tvrdoglavost. Bladhaund je šesti na listi, s izraženim nagonom za praćenjem mirisa koji može da odvuče pažnju od komandi.

Dok je belgijska malinoa, sa svojih 35 od 39 poena, ponela titulu najinteligentnije, istraživanje je pokazalo bogatstvo različitih aspekata inteligencije pasa. Rangiranje pasmina, kako objašnjava profesor Koren, zavisi od vrste testova, te je važno razumeti da postoji više dimenzija pseće inteligencije.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike