Kako vide psi: Da li je njihov svet crno-beo?

24.06.2023

12:30

0

Svakako nemaju istu percepciju boja kao ljudi

Kako vide psi: Da li je njihov svet crno-beo?
Copyright Freepik

Dugo vremena se verovalo da psi vide samo crno-belo. Međutim, istina je sasvim drugačija - sposobnost pasa da vide boje slična je onoj kod ljudi s crveno-zelenom daltonizmom. Psi imaju lakši zadatak uočavanja žutih ili plavih igračaka na travi u poređenju sa crvenim.

Dugo su mediji izveštavali o tome da psi vide samo crno-belo, ali nova istraživanja i studije su otkrila da stvari nisu tako jednostavne. Iako psi nemaju jednaku percepciju boja kao ljudi, oni ipak vide svet u određenim bojama.

Sposobnost pasa da vide boje približno je ekvivalentna ljudima s crveno-zelenom daltonizmom. To znači da su neki spektri boja, poput crvene, zeleni i nijanse između njih, manje jasni za pse. S druge strane, psi imaju lakši zadatak uočavanja žutih ili plavih objekata na travi.

Ova saznanja su proizašla iz istraživanja koja su se fokusirala na analizu građe očiju pasa i načina na koji prepoznaju boje. Očne ćelije zaslužne za percepciju boje, nazvane čepići, kod pasa reaguju na plavu i žutu boju, dok je osetljivost na crvenu boju smanjena.

Freepik
 

Kao rezultat toga, psi imaju teže vreme uočavanja crvenih objekata na travi ili drugim zelenim površinama. Za njih će igračka žute ili plave boje biti mnogo vidljivija i lakša za lociranje.

Ovi novi podaci znače da bismo trebali razmotriti boje koje koristimo u interakciji s našim četvoronožnim prijateljima. Prilikom odabira igračaka ili opreme za pse, žute i plave nijanse mogu biti bolji izbor kako bi se povećala vidljivost i poboljšala interakcija s njima.

Ovo otkriće takođe naglašava koliko je važno razumeti perceptivne sposobnosti naših ljubimaca kako bismo im pružili najbolje moguće iskustvo. Psi nas iznova iznenađuju svojim jedinstvenim sposobnostima, a saznanje da vide boje na poseban način samo produbljuje našu povezanost s njima.

Freepik
 

Dakle, zabluda da psi vide samo crno-belo je konačno razbijena. Oni imaju sopstvenu paletu boja i percepciju sveta koji ih okružuje, a razumevanje njihove sposobnosti da vide boje pridonosi boljoj brizi o njima i njihovom kvalitetu života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike