Meksička vojska dobila poseban poklon od Turske: Preslatki pas otopio srca, a dobio simbolično ime (FOTO/VIDEO)

08.05.2023

16:20

0

Autor: Milica Mališ

Tromesečno štene nemačkog ovčara pridružiće se jedinici pasa u meksičkoj vojsci

Meksička vojska dobila poseban poklon od Turske: Preslatki pas otopio srca, a dobio simbolično ime (FOTO/VIDEO)
Preslatko štene nemačkog ovčara - Copyright Profimedia

Meksiči spasilački pas Proteo koji je pomogao u pronalaženju žrtava snažnog zemljotresa koji je u februaru pogodio istočnu Tursku poginuo je na dužnosti, a vest o njegovoj pogibiji obišla je ceo svet.

Sada je meksička vojska dobila novo štene koje je Turska poklonila ovoj državi. Tromesečno štene nemačkog ovčara pridružiće se jedinici pasa u meksičkoj vojsci. Ovaj pas će se specijalizovati za pomoć u lociranju ljudi u oblastima pogođenim zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama.

Štene je dobilo ime „Arkadas“, što na turskom znači „prijatelj“, a za ime su glasali građani onlajn.

On je mešavina crne i bež boje. Arkadas će imati istog trenera koji je vodio računa o Proteu, spasilačkom psu koji je poginuo tokom misije u Turskoj, saopštila je vojska.

Profimedia
 

Meksiko je poslao spasilačke ekipe u Tursku nakon što je zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera pogodio veliko područje u blizini južne granice Sirije. Preminuli Proteo je bio pas koji je u to vreme bio u vojnoj jedinici, a njegova sahrana obavljena je uz pune vojne počasti.

 

 

Arkadas je dočekan na svečanoj ceremoniji u sredu u vojnoj bazi u Meksiko Sitiju. Štene je uzbuđeno lajalo dok se himna Meksika orila preko zvučnika.

- Zahvaljujući mojim prijateljima u Meksiku koji su me primili sa toliko ljubavi, daću sve od sebe da budem odličan pas za traganje i spasavanje - tvitovalo je meksičko Ministarstvo odbrane u ime Arcadasa.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike