Naučnici obavili niz testova i utvrdili: Ovo je najinteligentnija rasa na svetu

10.01.2023

15:43

0

Autor: K. O.

Naučnici obavili niz testova i utvrdili: Ovo je najinteligentnija rasa na svetu
karsten-winegeart-qy0BHykaq0E-unsplash - Copyright Unsplash

Znamo da je pas čovekov najbolji prijatelj, te da se stalno polemiše oko toga koliko on razume i šta sve zna. Neke rase bije glas da su inteligentnije u odnosu na druge, a sada za sve ovo postoje naučne činjenice.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju su pred 13 rasa pasa kojih je ukupno bilo 1.000 postavili sedam kognitivnih i tri bihejvioralna zadatka.

Testovi su procenili sposobnost čitanja ljudskih gestova i mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došle do hrane koju su mogle da vide. Istraživači su takođe ispitali koliko je pas nezavisan i koliko brzo dolazi do čoveka po pomoć.

Tako je u ovom istraživanju belgijski ovčar malinoa, koji se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar, zauzeo je prvo mesto s 35 od 39 bodova. Na drugom mestu je border koli s 26 bodova, a na trećem hovavart s 25 bodova.

Pixabay
Malinoa

- Belgijski ovčar malinoa istakao se u mnogim kognitivnim zadacima i imao je vrlo dobre rezultate u većini testova - rekla je dr Katrina Tira sa Univerziteta u Helsinkiju za The Sunday Telegraph.

Nena koleginica i koautorka studije dr Sara Juntila objasnila je:

- Većina rasa ima svoje snage i slabosti. Na primer, labrador je vrlo dobar u čitanju ljudskih gestova, ali nije toliko dobar u prostornom rešavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.

Psi su podvrgnuti smartDOG testovima između marta 2016. i februara 2022. godine.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike