Znate li da jelka može biti opasna po mačku? Koraci koje morate da preduzmete kako bi vaši ljubimci bili bezbedni za vreme praznika

01.12.2022

16:26

0

Autor: Z.A.S.

Iako je vreme praznika, zapravo, vreme mira, po mačke bi ovaj period mogao da bude stresan

Znate li da jelka može biti opasna po mačku? Koraci koje morate da preduzmete kako bi vaši ljubimci bili bezbedni za vreme praznika
Mačka i jelka - Copyright Pixabay

Vreme praznika je vreme koje svi najviše vole da provedu u miru i u krugu porodice. A porodicu čine i naši kućni ljubimci.

Ipak, ukoliko imate mačku, iako vam to možda ne zvuči realno, ali vreme praznika bi na nju moglo da utiče prilično stresno.

Pre svega, mačke na jelku, koji apsolutno svi volimo da okitimo i bez koje praznici ne bi bili praznici, gledaju kao igračku, a verovali ili ne, ona može da bude i opasna po vaše četvoronožne prijatelje.

Svi znate da su mačke izuzetno vešte kada je u pitanju penjanje, a jelka, sa sve kuglama i lampicama koje sijaju, za njih predstavlja pravi izazov. Međutim, za razliku od ostalog drveća, ona po mačke može da bude opasna.

Ukoliko se polome, novogodišnji ukrasi mogu da dovedu do posekotina, a u slučaju da mačka proguta neki komadić stakla, postoji rizik i od unutrašnjih povreda koje bi mogle da budu opasne po život. Čak ni šljokice i trake za novogodišnje poklone nisu bezopasne. Štaviše - ukoliko ih vaša mačka proguta, može da dođe do začepljenja creva, ali i do smrti.

Pixabay
 

Još jedan veliki izvor opasnosti jesu otpale borove iglice. Mačke nisu u stanju da ih probave, pa u najgorem slučaju može da dođe do perforacije creva, a do trovanja bi moglo da dovede pijenje vode iz postolja, ili lizanje kore drvca.

Jasno vam je i da je rizik, ukoliko mačka koristi jelku kao penjalicu, ili povuče lanac lampica, mogućnost da se jelka prevrne i padne ogroman.

Pixabay
 

Kako da smanjim potencijalne opasnosti?

Pri postavljanju i ukrašavanju jelke, obratite pažnju na sledećih nekoliko stvari, kako biste smanjili sve ove opasnosti.

  • Za ukrašavanje je najbolje koristiti materijale izrađene od drveta, slame ili čvrste plastike. 
  • Obratite pažnju na to da lanac sa lampicama, koji je izuzetno lagan, bude čvrsto pričvršćen na grane i da kablovi ne vise sa jelke. Da biste bili potpuno sigurni, trebalo bi da izbegavate da na jelku stavljate prave sveće. 
  • Otpale borove iglice odmah pokupite, kako ih vaša mačka u igri ne bi progutala.
  • Proverite da li je jelka stabilna. Čvrst stalak sa dodatnim konopcem kojim je jelka pričvršćena na zid osigurava optimalnu potporu. 
Pixabay
 

Dakle, sve što je potrebno jeste da ispratite ovih nekoliko uputstava i sasvim smo sigurni da ćete, zajedno sa vašom mačkom, uživati u novogodišnjim i božićnim praznicima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike