U kući ne smete držati psa ili mačku i sedam sobnih biljaka opasnih za njihovo zdravlje

17.11.2020

20:21 >> 16:57

0

Autor: Z. A.

Proverite, možda imate neku od ovih biljaka

U kući ne smete držati psa ili mačku i sedam sobnih biljaka opasnih za njihovo zdravlje
Copyright Pexels

Sve hladnije vreme nateralo nas je da unesemo biljke sa balkona, a u kuću uteralo i nas i ljubimce. A kućni ljubimci, naročito psi i mačke, mogu biti izrazito osetljivi na neke sobne biljke, koje im mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Sedam biljaka trebalo bi da izbacite iz sobe u kojoj borave pas i mačka da ih ne bi njuškali i grickali.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Bila je na samrti: Neverovatna priča o zlatnoj ribici slama srca, a pregledana je više od sedam miliona puta (VIDEO)

1. Filodendron

Filodendron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama svuda u svetu. Ali valja znati da njegovi veliki listovi nisu jestivi i da njihovo grickanje kod kućnih ljubimaca može izazvati iritaciju usne duplje i jezika, ali i probleme s gutanjem, preterano slinjenje i povraćanje.

2. Aloe vera

Iako ova biljka debelih mesnatih listova i lekovitog soka ima čudotvorne moći kad je u pitanju zdravlje i nega ljudske kože, kućnim ljubimcima može stvoriti mnogo problema – od povraćanja, proliva i podrhtavanja, do depresije kod mačaka i pasa.

3. Zlatna puzavica

Ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život mačaka i pasa jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se brani od grabljivica iz prirode. Probavljanje tih kristalića može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem, sline i povraćanje.

Pexels

4. Kukuruzni zmajevac

Kukuruzni zmajevac još je jedna popularna kućna biljka koja može izazvati velike probleme za kućne ljubimce. Negativne posledice uključuju preterano lučenje slina, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

5. Cikas palma

Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova na Mediteranu, a ova biljka s krunom kožastih listova koji podsećaju na krošnju može izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku. Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, otkazivanje jetre, ali i fatalan ishod, pa je treba držati podalje od kućnih ljubimaca.

6. Difenbahija

Vaš kućni ljubimac neće stići prožvakati mnogo listića ove biljke pre nego što počne da oseća promene u telu. Simptomi uključuju osećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima i na samim usnama, preterano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Definitivno bi trebalo da je držite podalje od kućnih ljubimaca, ali da i sami operete ruke nakon što je dodirujte.

ČITAJTE I: Razvija se aplikacija za prevođenje mjaukanja: Uskoro će svima biti jasno šta mačke žele

7. Ljiljani

Dugocvetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu izazvati otkazivanje bubrega kod mačaka, ali ne i kod pasa. Zapravo, polen ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog dekorativnog bilja, izbegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvet otvori, kako bi izbegli probleme sa svojim kućnim ljubimcem.

Pixabay

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike