Četiri dragocena saveta koja će vam pomoći da vaš pas bude bezbedan na visokim temperaturama

18.06.2022

09:33

0

Autor: D. R.

Morate biti spremni da odmah preduzmete određene korake ako vaš pas počne da pokazuje znake toplotne iscrpljenosti

Četiri dragocena saveta koja će vam pomoći da vaš pas bude bezbedan na visokim temperaturama
Nemački ovčar - Copyright Pixabay

Toplije vreme obično donosi povećanje broja pasa koji uživaju u aktivnostima na otvorenom sa svojim vlasnicima.

Iako vaš krzneni prijatelj može biti uzbuđen u šetnji, izletu u park ili kampovanju, ove aktivnosti na otvorenom mogu biti veoma opasne, čak i smrtonosne ukoliko se on pregreje.

Pošto psi prvenstveno dahću umesto da se znoje, oni su veoma osetljivi na toplotu. Hipertermija, opšte poznata kao toplotna iscrpljenost, je nešto na šta svi vlasnici pasa treba da paze od momenta kada spoljašnje temperature krenu rastu.

Otkrijte četiri saveta koja mogu pomoći i vama i vašem psećem saputniku da bezbedno uživa u letnjim mesecima.

1. Ograničite vreme provedeno na otvorenom

Jedan od najlakših načina da zaštitite svog psa od toplotne iscrpljenosti je da ograničite količinu vremena koju provodi na otvorenom u bilo kom trenutku. Previše vlasnika kućnih ljubimaca misli da je potrebno mnogo vremena da se pojave toplotna iscrpljenost i druge bolesti povezane sa toplotom. Međutim, osnovna telesna temperatura psa mora da se poveća samo za dva do pet stepeni da bi bili u opasnosti od razvoja toplotne iscrpljenosti.

Pixabay
 

Pokušajte da šetate ili vežbate svog psa ujutru ili uveče kada su temperature najniže. Ako vam je potrebno da budete napolju tokom najtoplijeg dela dana, ponesite dovoljno vode za piće i ostanite u blizini zasenjenih područja u kojima se vaš pas može odmoriti i ohladiti.

2. Neka vaš dom bude hladan

Mnogi vlasnici kuća neće uključivati klimu dok su odsutni kako bi pomogli u smanjenju troškova energije. Ako imate psa koji ostaje u kući tokom dana, ova praksa može biti opasna. Vašem psu je potrebna stabilna i udobna temperatura da bi ostao zdrav. Isključivanje klima uređaja može dovesti do opasno visoke temperature u vašem domu.

Držite svoj dom na oko 25 stepeni tokom letnjih meseci kako biste izbegli bilo kakvu vrstu toplotne iscrpljenosti koja utiče na vašeg psa. Možda ćete morati da održite svoj dom još hladnijim ako imate psa sa gustom dlakom, posebnim medicinskim potrebama ili otežanim disanjem.

3. Znajte kako da tretirate izlaganje toploti

Morate biti spremni da odmah preduzmete akciju ako vaš pas počne da pokazuje znake toplotne iscrpljenosti. Neki od znakova upozorenja za koje treba da znate uključuju prekomerno dahtanje, letargiju, povraćanje ili dijareju, promenjene boje desni i slinjenje. Odmah odnesite psa na hladno mesto ako sumnjate da se on ili ona pregrejao.

Unsplash
 

Polako vratite telesnu temperaturu vašeg ljubimca na normalu tako što ćete ga natopiti u hladnu vodu i staviti psa ispred ventilatora da se osuši.

Korišćenje veoma hladne ili ledene vode za hlađenje vašeg ljubimca može biti kontraproduktivno. Previše hladna voda će uzrokovati suženje krvnih sudova blizu površine kože. Ovo ograničava rasipanje toplote i može sprečiti da se vaš pas ohladi.

4. Potražite hitnu medicinsku pomoć

Izloženost toploti može izazvati širok spektar problema za vašeg psa. Svaki put kada se vaš pas pregreje, on ili ona mogu doživeti ozbiljnu dehidraciju ili otkazivanje organa.

Odlazak kod veterinara je uvek dobra ideja kada je vaš pas bio izložen vrućni. Iako izgleda da se vaš pas normalno oporavlja, pratite ga zbog šoka i drugih mogućih komplikacija povezanih sa toplotom.

Neki od tretmana koje će vaš veterinar moći da pruži kako bi se smanjili negativni efekti izlaganja toploti, uključuju dopunu kiseonikom i nadoknadu tečnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike