Da li vaš pas ima fobiju od pojedinih predmeta? Evo kako ćete pomoći svom prijatelju

31.05.2022

17:20

0

Autor: Z. A.

Baš kao što drhti kad čuje petarde i grmljavinu, tako ga prepadnu neki predmeti

Da li vaš pas ima fobiju od pojedinih predmeta? Evo kako ćete pomoći svom prijatelju
pexels-ivan-babydov-7788609 - Copyright Pexels

Ukoliko ste primetili da vaš pas čudno reaguje na pojedine predmete iz svog okruženja ili da ima običaj da pobegne ispod kreveta ili da možda laje bez prestanka kada uključite usisivač, velike su šanse da tako reaguje zato što se plaši.

Ali dobra vest je da se fobije kod pasa mogu ublažiti i odagnati.

Koji su uzroci straha od predmeta kod vašeg psa

Psi razvijaju fobije od predmeta iz raznih razloga. U najvećem broju slučajeva pas se nečega plaši jer mu je stvar nepoznata. Recimo, novogodišnja jelka je dobar primer za to jer vaš pas ne razume vašu potrebu da dekorišete drvo i ne prijaju mu lampice koje svetle i pale se i gase.

Osim toga, psi se obično boje predmeta koji proizvode razne zvuke i pokrete, a takve su dečje igračke koje sviraju, pište i skviče.

Takođe, nepoznata iznenadna buka može biti vrlo neprijatna psu kao što je ona koju stvaraju usisivač ili fen za kosu. A negativno iskustvo sa nekim predmetom može dovesti do toga da ga se pas plaši. Ponekad vlasnik nesvesno nekim predmetom uplaši svog psa i nastane fobija.

Pexels
 
Prevazilaženje straha od predmeta

Na svu sreću postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste pomogli svom psu da savlada svoj strah od predmeta u okruženju:

Sklonite date predmete van vidokruga

Mnoge od predmeta kojih se pas plaši možete skloniti tako da za psa budu nevidljivi. Ukoliko je posredi strah od dečije igračke, čuvajte je na višoj polici i dajte je detetu kada pas nije u blizini.
Ukoliko je reč o usisivaču, držite ga u ostavi i koristite kada neko od ukućana izvede psa u šetnju.

Pexels
 
Oterajte strah poslasticama

Blage vrste strahova se mogu prevazići nagrađivanjem psa poslasticama ako je približi predmetu i istraži ga.

Ohrabrite svog ljubimca da priđe usisivaču ili problematčnoj igrački dajući mu njegove omiljene poslastice ako je samo znatiželjan u vezi ovih predmeta. Možete pokušati i da predmet okružite poslasticama kako bi mu pas prišao bliže. To možete da radite nekoliko dana zaredom kako bi se pas oslobodio u blizini predmeta kojeg se plaši.
Postepeno smanjite osetljivost psa na neki predmet

Ukoliko je reč o ozbiljnom strahu, biće vam potrebno malo više truda kako biste ga prevazišli.
Važno je da smanjite osetljivost vašeg psa na predmete koje možda morate u svom domu redovno da koristite, odnosno one koje ne možete da sklonite van vidokruga vašeg ljubimca.

Pexels
 

Najpre stavite određeni predmet na sigurnu udaljenost. Ako predmet proizvodi buku, ugasite ga. Neće svaki pas biti dovoljno motivisan poslasticama da priđe nečemu čega se plaši. Pokušajte da ga ohrabrite maženjem i nežnim govorom.
Dozvolite psu da sam odluči da li će prići i kad predmetu. Možete ga i ostaviti nekoliko dana na istom mestu kako bi pas imao priliku da shvati da mu neće naneti nikakvo zlo.
Tek nakon nekoliko dana, ako se pas opustio u okruženju problematičnog predmeta, možete pokušati da ga uključite nakratko. Prestanite ako pas pobegne.
Ako ostane u blizini, nagradite ga poslasticama.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike