Ksilatol je izuzetno opasan za pse: Davanjem ovih namirnica, ljubimce dovodite u veliku opasnost

31.05.2022

06:29

0

Autor: Z.A.S.

Svi znamo da čokoladu i grožđe ne treba da im dajemo, ali evo u kojim još namirnicama se nalazi ova opasna materija

Ksilatol je izuzetno opasan za pse: Davanjem ovih namirnica, ljubimce dovodite u veliku opasnost
Pas, hrana - Copyright Pixabay

Ma koliko voleli naše ljubimce i ma koliko želeli da sa njima sve delimo, kada je hrana u pitanju, to ni najmanje nije dobra ideja. Iako nam, davanje hrane koju mi jedemo, deluje kao bezazlen potez koji će vašeg ljubimca mnogo usrećiti, zapravo nije tako.

Hrana koju mi jedemo prepuna je skrivenih sastojaka koji mogu da naškode psima. Nadamo se da nema potrebe da posebno naglašavamo da čokoladu baš nikada ne bi trebalo da dajete svojim ljubimcima, ali pored ovih namirnica, na spisku se nalaze i još neke.

Ksilitol je zaslađivač koji se nalazi u nizu proizvoda koje držimo u kući, što, naravno znači, da se nalazi u podosta namirnica koje bi mogle da padnu šapa vašim ljubimcima. On je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u nekom voću, povrću i biljkama, a obzirom na tto da je šećer i ugljeni hidrat, često se koristi kao zamena za ove sastojke u dijetalnoj hrani.

Profimedia
 

Dakle, ako da imate običaj da hranite pse namirnicama koje i sami jedete ili da jednostavno delite sa njima dok, na primer, vi ručate, odmah prekinite sa ovom lošom navikom, ukoliko želite da sačuvate zdravlje svog voljenog ljubimca.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je sigurnost ksilitola potvrdila za ljude, to nije slučaj i sa psima. Štaviše, konzumacija namirnica koje sadrže ksilitol, može da dovede do opasno niskog nivoa šećera u krvi, što može da bude fatalno za pse.

Ksilitol, kod ljudi, ne podstiče stvaranje insulina koji je odgovoran za kontrolu nivoa šećera u krvi. Međutim, kod pasa, mala količina ovog šećera može da podstakne veliko oslobađanje insulina.

Simptomi trovanja ksilitolom uključuju povraćanje, letargiju, zbunjenost, slabost, nesvesticu i napade, a mogu da se pojave u roku od 10 minuta do 24 sata nakon konzumacije ksilitola, tako da, ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac u opasnosti, neophodan je nadzor veterinara.

Pexels
 

Ksilitol se nalazi u ovih 10 proizvoda:

1. Pasta za zube i vodica za ispiranje usta
2. Čokolada i slatkiši
3. Žvakaće gume bez šećera
4. Šejkovi koji su zamena za obroke
5. Pića u prahu
6. Puter od kikirikija
7. Želatin sa okusom
8. Dijetalni sladoled
9. Nemasni jogurt, jogurt bez šećera i grčki jogurt
10. Začini

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike