Postoji jedna važna stvar koju nikada ne bi trebalo da radite ako želite da vas vaš pas poštuje

26.05.2022

14:53

0

Psima treba pristupiti kao pojedincima i pripadnicima druge vrste

Postoji jedna važna stvar koju nikada ne bi trebalo da radite ako želite da vas vaš pas poštuje
sayo-garcia-UDevwXt3Y_c-unsplash - Copyright Unsplash

Odnosi sa psima su drugačiji. Psi nisu naša deca, koja govore našim jezikom i izražavaju svarljive misli i mišljenja. Oni nisu prijatelji u tradicionalnom smislu, iako pretpostavljamo da se većina vlasnika kućnih ljubimaca ne bi složila sa tim. Psi su više kao saputnici.

Kao i svaki odnos, veza između psa i čoveka zahteva uzajamno poštovanje, posebno zato što smo mi glavni i oni od nas traže smernice. Jedina stvar koju nikada ne bi trebalo da radite ako želite da vas pas poštuje jeste da ih humanizujete. Psi su psi. 

Njihovo pseće je razlog zašto ih volimo i zašto su naši odnosi tako posebni.

Ako se prema svom psu ponašate kao prema osobi i očekujete da se ponaša u skladu sa tim, možete se oprostiti od mogućnosti međusobnog poštovanja.

Kako izgleda kada vas pas poštuje?

Sara-Eni Rid, konsultant za ponašanje životinja u zdravstvenom osiguranju kućnih ljubimaca, govori o tome kako izgleda poštovanje pasa i kako ga možemo zaraditi:

- Kada vas pas poštuje, poštovaće vaš prostor, slušaće i reagovaće kada tražite od njega da nešto uradi. To takođe znači da vas ne gnjave stalno zbog pažnje. Ponašanje sa poštovanjem uključuje: dolazi kada ga zovete (i ne skače na vas), opusti se kada ste vi zauzeti, ne „poludi" kada izađete iz kuće ili kada se vratite, zabavljaju se sami, čekaju vašu komandu da urade određene stvari (odlazak u šetnju, izlazak iz kuće, večera), hodaju pored vas, a ne ispred.

Pexels
 

Kako navesti svog psa da vas poštuje?

Rid, koja je takođe holistički trener pasa kaže da je imperativ da pristupimo našim psima kao pojedincima i pripadnicima druge vrste.

Moramo da uspostavimo granice, postavimo pravila i sledimo sprovođenje oba, bez da ih zbunimo. Bez vođstva, psi će napraviti svoja pravila, što je suprotno poštovanju.

Iz ove perspektive, Sara preporučuje sledeće:

1. Nemojte stalno razgovarati sa svojim psom

Psi nas vide ili kao svog vođu ili svog sledbenika, odnosno štene.

- Ako stalno razgovaramo sa njima, a da im ne damo konkretnu naredbu, kao što je na primer „Dođi“, to je kao da tražimo pomoć od osobe po ceo dan, a da im ne kažemo u čemu nam treba pomoć. Ovo izaziva stres kod psa, ali i može gurnuti čoveka u kategoriju sledbenika/štenaca.

Pexels
 

2. Nemojte stalno ispravljati loše ponašanje

Stalno ispravljanje ili vikanje kada vaš pas uradi nešto pogrešno znači da mu posvećujete pažnju (što voli) zbog lošeg ponašanja (što će nastaviti da rade ako je rezultat nešto što vole). Zapamtite, pažnja je u osnovi razgovor.

- Podstičete takvo ponašanje jer uspostavljate kontakt očima i razgovarate sa njima - kaže Rid. U ovim slučajevima, ignorisanje lošeg ponašanja, bukvalno ponašanje kao da vam je dosadno, je bolja taktika.

3. Ne koristite istu komandu za nekoliko ponašanja

Sara kaže da je specifičnost ključna za uspostavljanje pravila koja će vaš pas razumeti i poštovati.

- Na primer, ako skoče na kauč, a vi kažete „Ne“ i to isto izgovorite kada žvaću sto za kafu ili zgrabe vašu cipelu, vašem psu to nema smisla. Umesto toga, izaberite fraze specifične za određena ponašanja kao što su skakanje, žvakanje, lajanje i tako dalje. Što ste konkretniji, vašem psu je lakše da shvati kako treba.

Pexels
 

4. Nemojte koristiti pune rečenice

Psi ne govore srpski, oni jednostavno prepoznaju kratke fraze i pojedinačne reči, ali sve duže od toga je zbunjujuće. Neka bude kratko i jednostavno, koristeći njihovo ime i jednu ili dve reči kada od njih tražite da nešto urade, savetuje Rid. Ovo vas oboje priprema za uspeh.

5. Ne dozvolite svom psu da vas vodi

Ponekad morate bukvalno biti vođa. Izlaskom iz kuće ispred svog psa, uspostavljate svoju ulogu čuvara, istražujući spoljni prostor u slučaju da postoji bilo kakva pretnja. Ako vaš pas izleti pre vas, možda će pomisliti da je on zaista glavni. Dok ste u šetnji, ne dozvolite svom psu da vas vuče. Vi odlučujete o tempu i putanji.

Pixabay/Surprising_Shots
 

6. Obezbedite strukturu - čak i tokom igara

Psi napreduju kada žive u rutini. Čak i kada igrate igrice, važno je uspostaviti pravila i strukturu. U suprotnom, vaš pas će to učiniti umesto vas. Uskoro će pas biti taj koji odlučuje kada je vreme za jelo i kako će se igrati.

7. Pružite im naklonost, ali pod vašim uslovima

Jedan od najboljih delova veze čoveka i psa je maženje! Kao i svaka veza, obema stranama je povremeno potreban prostor. Rid savetuje ljude da daju onoliko ljubavi i naklonosti koliko žele, sve dok je to pod njihovim uslovima.

Pixabay
 

- Naučiti psa da ste vi vlasnik svog prostora je od suštinskog značaja za učenje psa da vas poštuje. Ako vaš pas cvili, laje, skače na vas ili vas gura ne bi li dobio naklonost, to znači da ne poštuje vaš lični prostor i da vas neće slušati u drugim oblastima obuke i vođstva. Ovo može biti nezgodno za vlasnike pasa - kaže Sara.

Ona, takođe, insistira da je bolje odgurnuti psa sa smirenom energijom punom ljubavi kada upadne u vaš prostor, nego da vičete ili se predate ponašanju koje traži pažnju.

8. Delujte strpljivo i smireno

Strpljenje i pozitivnost su neophodni da biste stekli poštovanje svog ljubimca.

- Psi odražavaju naše emocije u svom ponašanju. Frustrirani, ljuti čuvari mogu stvoriti uznemirene štence. Razmišljajte pozitivno i uvek podstičite željeno ponašanje ljubaznim odgovorima punim ljubavi. Psi ne reaguju dobro na oštre, stroge tonove... Čak i ako pas sarađuje kada se sa njim strogo razgovara, razmislite na čemu želite da se vaš odnos gradi. Strah? Ili poverenje i poštovanje - upozorava Rid.

Pixabay
 

Naši psi su tu za nas i kada nam ide dobro i kada nam je loše u životu. Uspostavljanje odnosa međusobnog poštovanja sa njima znači prihvatanje onoga što jesu (psi) i onoga što nisu (ljudi). Ne terajte ih oni da donose pravila!

Radite sa njihovim instinktima i jedinstvenim perspektivama da biste im pomogli da napreduju. U suprotnom oni će verovati da je jedina opcija da sami preuzmu ulogu. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike