Pet simptoma depresije kod pasa: Ukoliko vaš ljubimac pokazuje jedan ili više njih, vreme je da posetite veterinara

20.04.2022

06:44

0

Odbijanje hrane ili slaba volja za njom je simptom koji ćete najlakše prepoznati

Pet simptoma depresije kod pasa: Ukoliko vaš ljubimac pokazuje jedan ili više njih, vreme je da posetite veterinara
Pas 4 - Copyright Pixabay

Depresija je, nažalost, jedna od najrasprostranjenijih bolesti današnjice. Sa njom se suočava sve više ljudi, a u zavisnosti od oblika, rešenje je lakše ili teže.

Ono što je važno jeste potražiti pomoć stručnjaka na vreme i otpočeti sa terapijom, kako bi sve moglo da bude pod kontrolom.

Međutim, pored nas, ljudi, koji u depresiju upadamo iz najrazličitijih razloga, ni životinje nisu pošteđene. Iako je naučno dokazano da one mogu da ublaže ljudsku depresiju i sami mogu da postanu žrtve ove podmukle bolesti.

Pixabay
 

Postoji više načina da utvrdite da je vaš pas depresivan, odnosno u problemu, a stručnjaci iz sveta veterine i farmakologije ponašanja životinja objašnjavaju kako da prepoznamo da se naši voljeni ljubimci nalaze u depresivnom stanju.

Nizak nivo energije
Baš kao i kod ljudi, tako je i depresija kod pasa često prouzrokovana promenama nivoa serotonina. Letargija, koja često izgleda kao lenjost, je jedan od pokazatelja toga. Dakle, ukoliko vaš pas od jednom deluje potpuno nezainteresovano za aktivnosti u kojima je do juče uživao, postoji mogućnost da je zapravo u depresiji.

Pixabay
 

Promena navika u ishrani

Kada se pas oseća loše, jeće manje i manje će biti zainteresovan za hranu. Istini za volju, ovaj simptom može biti pokazatelj i mnogih drugih problema, ali ga je najlakše uočiti.

Promena navika spavanja
Doktor nauka Stenli Koren, koji je napisao desetak knjiga o ponašanju pasa, kaže da psi koji se povlače u krevet, ili, umesto da se igraju, radije dremaju, često boluju od depresije. Ako ništa drugo, ovakva promena će ukazati na to da nešto nije u redu.

Pixabay
 

Anksiozno ili opsesivno ponašanje
Psi koji od jednom fiksiraju određeno ponašanje, često pokazuju simptome depresije. Primera radi, žvakanje jedne šape bi moglo da ukazuje na to da su naši ljubimci uznemireni ili da se loše osećaju. Ukoliko vaš labrador, koji je tipično prijateljski nastrojen i uvek raspoložen, prestane da vas pozdravlja na vratima i počne da se skriva u dnevnoj sobi, definitivno nešto nije u redu.

Agresivnost

Kod dresiranih pasa, agresija je retka, ali može da se dogodi. Takvo ponašanje može biti podstakutno depresijom i anksioznošču, a stručnjaci smatraju da oni time žele da privuku pažnju.

Pixabay
 

I važno je da znate da su najčešći uzroci anksioznosti: gubitak člana porodice (ljudi i drugi kućni ljubimci), traumatske povrede, a nekada razlog može da bude čak i saosećanje sa čovekom koji boluje od depresije.

Ukoliko uočite jedan ili više ovih simptoma, da biste proverili šta se zaista dešava sa vašim ljubimcem, najbolje je da posetite veterinara, jer će na taj način dobiti najbolju moguću terapiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike