Ovo je sedam najboljih rasa pasa za ljude koji ceo dan provode na poslu

19.08.2023

09:29

2

Sedam najboljih rasa pasa za nekoga ko radi po ceo dan

Ovo je sedam najboljih rasa pasa za ljude koji ceo dan provode na poslu
Ilustracija - Copyright Pexels

Ako želite psa, ali vas brine što ste najveći deo dana van kuće, rešenje je – izabrati odgovarajuću rasu. Postoje pasmine koje su dosta nezavisne i izvrsni su kućni psi.

Evo kakvu vrstu psa treba da nabavite ako radite puno radno vreme.

Dakle, želite psa, ali veći deo dana stre van kuće, onda pažljivo morate odabrati psa kog želite i omogućiti mu dovoljno aktivnosti koja će ga zabaviti, a kog je u redu ostaviti samog kod kuće ceo dan. Nekim rasama je potrebno više društvene interakcije i vežbe od drugih.

Ako odaberete pravu rasu, možete imati psa koji će biti savršeno zadovoljan što je samostalan, jede, šeta po stanu i gleda ptice kroz prozor dok vas nema.

Svejedno, imajte na umu da su psi životinje čopora kojima je potrebno društvo, pa nije dobro da celog dana i noći budu ostavljeni u boksu sami. Mogu postati destruktivni zbog dosade ili teskobe ili će lajati ceo dan jer nemaju stimulaciju.

Da li neki psi vole da budu sami?

Najpopularniji pas na svetu (prema Američkom kinološkom klubu); labrador retriver, nije prikladan za veliku većinu ljudi. Zapravo, većina radnih i lovačkih pasa – labradori, nemački ovčari, ovčarski psi generalno i zlatni retriveri – nisu prikladni za nekoga ko radi ceo dan.

Uprkos tome, većina ljudi i dalje donosi nemudre odluke kad bira psa za kućnog ljubimca. Na kraju, vlasnici budu nesrećni, a psi pate zbog užasnog života, pa neretko završe odbačeni jer aktivne pasmine mogu loše podnositi takav život te počinju u kući stvarati probleme.

Zato, ako radite po ceo dan, a ipak želite psa, pažljivo odaberi rasu.

Štene nikada ne bi trebalo ostavljati samo duže vreme u boksu. Bitno je da štene rano socijalizujete kako bi postalo socijalno prilagođen pas. Ne nabavljajte štene ako će celog dana biti samo kod kuće.

Evo koje biste rase mogli da nabavite jer su poznate po tome što su nezavisne i jednostavne za držanje.

1. Baset

Pexels
 

Baseti su jedna od najboljih pasmina pasa srednje veličine za stan. Vole da šetajuz i njuškaju, ali tokom većeg dela dana imaju nizak nivo energije. Kada odete na posao, vaš pas će verojatno većinu dana provesti spavajući. Baseti su možda niski, ali su zapravo veliki psi, koji će se uveče sklupčati u vašem krilu. Mogu imati neke zdravstvene probleme, morate održavati njihove uši čistima, četkati ih svakodnevno kako biste kontrolisali linjanje i pazite šta jedu da se ne bi ugojili.

2. Čivava

Profimedia
 

Ako želite malog psa, a morate raditi, čivava je odličan izbor. Biće dobro ako je ostavite samu veći deo dana. Zkoliko vam je potreban manje aktivan pas, čivava je izvrstan izbor. Samo se pobrinite da ima još jednu čivavu s kojom će se družiti tokom dana – dobro se snalaze u paru.

Nažalost, čivave mogu imati problema s kolenima, a potrebno im je i svakodnevno pranje zuba kako bi sprečili bolesti zuba. Imaju reputaciju agresivnih pasa, prati ih reputacija „malih živčanih pasa“, zato socijalizujte svoju čivavu i budite ljubazni prema njoj.

3. Francuski buldog

Pixabay
 

Francuski buldog je jedan od onih pasa kojima su potrebni društvo i pažnja, ali ne zahtevaju duge šetnje ili preterano vežbanje. Ima kratku njušku, što im otežava disanje i trčanje ako je vruće i vlažno, pa ako nema ništa bolje da radi, mogao bi prespavati dan.

Jedna su od najboljih malih pasmina za decu. Ne laje puno, pa je idealan za život uz komšije.

4. Engleski hrt

Pexels
 

Ako želite velikog psa, hrt je izvrstan izbor. Oni su jedni od najboljih pasa za život u stanu budući da su „kaučnjaci“ i većinu vremena provode spavajući.

Navikli da budu zatvoreni do 20 sati dnevno, verovatno neće imati problema da budu ostavljeni sami tokom dana. Ne preporučuje se da ga zatvorite u boks na ceo dan, naučite ga kućnom redu i dopustite da uživa u vašem domu.

Kada se vratite kući, planirajte neko vreme da provedete šetajući psa ili ga pustiti da trči bez povoca u lokalnom parku za pse. Imajte na umu da su hrtovi skloni bežanju ako se ne dresiraju u zatvorenom prostoru.

5. Maltezer

Pexels
 

Ova mala lenština spremna je veći deo dana da spava na naslonu sofe dok čeka da mu se porodica vrati kući. Maltezer verovatno neće od dosade uništiti kuću i neće zahtevati duge šetnje kao neke pasmine.

Uživaće ​​u vašem društvu, a morate pažljivo negovati svake večeri jer će se njihova dlaka zapetljati ako se ne češlja. Ako tražite psa koji će vašoj mački praviti društvo tokom dana, maltezer je odličan izbor.

6. Šar pej

Pexels
 

Ova rasa je jedna od najneobičnijih pasmina, savršena je za vlasnika koji radi ceo dan. Iako je nekad bio običan lovački i borbeni pas, nije baš aktivan.

Mora biti dobro socijalizovan, ali se smatra dobrim porodičnim kućnim ljubimcem i psom čuvarom. Imajte na umu da uzgajani nekontrolisano mogu imati zdravstvenih problema.

7. Mali engleski hrt

Pexels
 

Ovaj pas srednje veličine idealan je za stan jer je relativno čist i provodi dosta vremena spavajući. Poput njegovog većeg rođaka, hrta, potrebno im je mekano mesto za spavanje i verovatno će preuzeti vaš kauč ili ležaljku.

Povučeniji od hrtova i izbegavaće nepoznate osobe. I kao i mnoge pasmine, potrebna im je šetnja svake večeri kako bi mogli sagoreti energiju hodajući.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike