Ova ženska osobina najviše plaši muškarce: Da li možete da pogodite o kojoj se radi?

14.04.2024

13:32

0

Autor: K. B.

Nije tajna da mnogi muškarci nailaze na izazove u komunikaciji sa određenim ženskim karakteristikama, a posebno ih plaši inteligencija

Ova ženska osobina najviše plaši muškarce: Da li možete da pogodite o kojoj se radi?
Copyright Freepik

Koliko puta ste čuli tvrdnju da muškarci strepe od pametnih žena? Istraživanje koje je sproveo Adam Karbovski sa svojim timom na Varšavskoj visokoj školi ekonomije potvrdilo je ovu uobičajenu predrasudu.

Karbovski je analizirao eksperiment koji je uključivao 500 učesnika na Univerzitetu Kolumbija, koji su učestvovali u tzv. "brzim sastancima". Nakon svakog sastanka, učesnici su morali oceniti fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali, kao i izraziti želju za ponovnim sastankom.

Rezultati analize eksperimenta pokazali su da su muški ispitanici radije izrazili želju za drugim sastankom sa ženama koje su ocenili kao fizički privlačne, a ne sa onima koje su smatrali veoma inteligentnim.

Freepik
 

A šta kažu žene?

S druge strane, ženske ispitanice su istovremeno cenile izgled i inteligenciju, ali su pokazale spremnost za ponovni sastanak s muškarcem koga smatraju inteligentnim, bez obzira na to što nisu dali visoku ocenu za njegov izgled.

Stručnjaci nude jednostavno objašnjenje zašto se muškarci zapravo plaše pametnih žena - to je zbog osećaja nesigurnosti koji se javlja kada se uporede sa ženinom inteligencijom, što može narušiti njihov osećaj muževnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike