Šta je to „preuranjena intimnost“ i zašto može da novu vezu osudi na propast

26.02.2024

22:19

0

Autor: K. O.

Evo zašto je to potencijalno opasno

Šta je to „preuranjena intimnost“ i zašto može da novu vezu osudi na propast
Copyright Freepik

Seks na prvom dejtu? Možda ako niste u potrazi za trajnom ljubavlju.

„Preuranjena intimnost“ — nazvana „PI“ — odnosi se na čin previše razgolićavanja u ranim fazama udvaranja, a jedan stručnjak za zabavljanje kaže da je to potencijalno opasno.

PI uključuje i seksualnu i emocionalnu intimnost, pri čemu osoba počinje da deli duboko lične podatke sa novim ljubavnikom tokom prvih nekoliko sastanaka.

Džesika Alderson, suosnivač i stručnjak za odnose u kompaniji So Sinced, rekla je za Stylist da PI uključuje „prerano držanje za ruke ili prelazak na deljenje duboko ličnih informacija ili razgovor o budućim planovima pre nego što je veza imala vremena da se razvije“.

„Kada neko deli duboko lične podatke, možda se nada da će dobiti uveravanje od svog sastanka“, objasnio je Alderson. "Ovo proizilazi iz nesigurnosti i potrebe za spoljnom validacijom."

„Neki ljudi imaju strah od odbacivanja ili napuštanja i veruju da brzim otvaranjem mogu stvoriti jaku vezu“, dodao je Alderson. „Oni mogu verovati da će ih njihov partner smatrati poželjnijim ili pouzdanijim ako budu ranjivi i dele lične podatke u ranim fazama zabavljanja.

Freepik
 

Međutim, guru za odnose kaže da PI može brzo da isključi partnera koji bi mogao biti savršen za vas.

Alderson veruje da preuranjena fizička i emocionalna intimnost može dovesti do gubitka intrige, tvrdeći da „postepeno otkrivanje ličnih detalja može doprineti iščekivanju i uživanju u otkrivanju više jedni o drugima tokom vremena“.

Pored toga, PI može stvoriti osećaj pritiska tokom perioda udvaranja koji bi trebalo da bude lagan i uzbudljiv.

Iako mnogi možda veruju da to može pomoći u stvaranju brze veze, Alderson kaže da brzo deljenje intimnih detalja o vašim snovima i željama ima suprotan efekat.

„Preterano deljenje u ranoj fazi može ostaviti malo prostora za rast i otkrivanje kao par“, izjavila je ona. „Ovo može omesti razvoj jake, trajne veze.“

Freepik
 

S druge strane, predugo izbegavanje duboke i legitimne intimnosti takođe može dovesti do problema.

Dakle, koliko dugo treba da čekate da skočite u krevet sa novim partnerom?

Ne postoji konsenzus među stručnjacima za izlaske, ali jedna anketa od 2.500 Amerikanaca pokazala je da većina misli da bi trebalo da sačekaju do osmog sastanka da bi obavili posao sa nekim koga su ozbiljno videli kao dugoročnu ljubavnu vezu, piše Post.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike