Razbijanje stigme: Zašto ne treba da se stidite svojih bivših veza već da ih prigrlite oberučke

28.10.2023

13:31

0

Autor: V. I.

Prekinete tišinu i razgovarajte o lekcijama koje ste naučili iz prošlih veza da biste imali kvalitetniji odnos u futuru

Razbijanje stigme: Zašto ne treba da se stidite svojih bivših veza već da ih prigrlite oberučke
Copyright Profimedia

Raskid s nekim za koga ste mislili da će zauvek ostati pored vas može biti bolno iskustvo. Prirodno je da osećate stid ili sramotu kad se povede razgovor o prošlim vezama. Međutim, važno je da shvatite da nije sramota imati bivšeg. Raskidi su normalan i prirodan deo ljudskog iskustva. Vreme je da prevaziđete stigmu oko bivših veza i otvoreno razgovarate o njima.

Razumevanje stigme bivših veza

Stigma oko bivših veza duboko je ukorenjena u našem društvu. Mnogi ljudi neuspelu vezu vide kao lični neuspeh i stide se da pričaju o svojim bivšim. Ova sramota može biti posebno velika ako se veza loše završila ili ako ste vi bili ti koja su napušteni.

Profimedia
 

Uvreženo je uverenje da je razgovor o bivšim vezama tabu i da je bolje samo krenuti dalje i zaboraviti na njih. Međutim, ovo uverenje je pogrešno. Raskidi su prirodan deo života i svako ih u nekom trenutku prolazi. Nerealno je očekivati da sve veze traju zauvek, i važno je zapamtiti da raskid ne definiše ko ste vi kao osoba.

Važnost samorefleksije i rasta

Jedna od najvažnijih prednosti otvorenosti prema bivšim vezama je prilika za samorefleksiju i rast. Kada se veza završi, može biti lako okriviti drugu osobu ili jednostavno pokušati da se zaboravi to iskustvo. Međutim, može biti dragoceno da odvojite vreme i da razmislite o tome šta je pošlo po zlu te šta ste mogli drugačije da uradite.

Profimedia
 

Pomirenje sa svojim prošlim vezama pomoći će vam da bolje razumete sopstvene potrebe i vrednosti te naučite kako da efikasnije komunicirate s budućim partnerima. Pored toga, razmišljajući o prošlim vezama, možete identifikovati obrasce i ponašanja koja mogu doprineti problemima u vezi. Rešavanje ovih pitanja pomoći će vam da postanete bolji partner i da imate zdravije, ispunjenije odnose u budućnosti.

Učite iz prošlih veza

Ponovna procena prošlih veza ne samo da vam može pomoći da lično rastete, već i da učite iz svojih iskustava. Iz svake veze, čak i one koja se završi loše, možemo naučiti nešto o sebi i svojim preferencijama. Razmišljajući o prošlim vezama, možete da shvatte šta je dobro funkcionisalo, a šta nije, te da iskoristie to znanje za buduće veze. Učenje iz prošlih veza pomoći će vam da u budućnosti imate ispunjenije i zadovoljavajuće odnose.

Kakva god da je vaša strategija suočavanja, važno je da se brinete o sebi i da sebi date vreme i prostor koji su vam potrebni za prevazilaženje raskida i patnje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike