Ukoliko želite zdrav i odnos pun ljubavi, ovih šest razgovora bi svakodnevno trebalo da vodite sa partnerom

17.04.2023

13:33

0

Autor: Z.A.S.

Nijedna veza nije savršena, ali razgovorom se mnogo toga rešava

Ukoliko želite zdrav i odnos pun ljubavi, ovih šest razgovora bi svakodnevno trebalo da vodite sa partnerom
Ilustracija - Copyright Freepik

Stvari koje prećutimo uglavnom prouzrokuju najviše problema u našim partnerskim odnosima, a to uključuje i očekivanja koja nismo izrazli, a koja uglavnom dovedu do razočaranja i duboko ukorenjene ljutnje.

Ne postoji savršena veza i to je svima jasno i svaka veza ima svoje uspone i padove, međutim, kroz određene razgovore bi i sebi i partneru mogli da olakšamo, ali i da dođemo do rešenja, a samim tim i do zdravijeg odnosa.

Ipak, potrebno je da budemo hrabri, ali i da imamo volju da preživimo početnu neprijatnost, prilikom započinjanja razgovora.

Freepik
 

1. Da li smo u vezi?

Iako nije potrebno primenjivati ​​"etikete" na odnos, korisno je znati da li isto gledate na vaš odnos. Da li se viđate neobavezno, isključivo ili želite da veza bude otvorena? Ovaj razgovor se, u suštini, bavi vrstom obveze koju tražite. Iako je ovo često teško odrediti u ranim fazama dok se upoznajete, kako se stvari razvijaju, sičete bolji osećaj za to kakav odnos želite sa tom osobom. I zapamtite, ne morate da se zadovoljite onime što ne želite: ako želite posvećen odnos, a osoba sa kojom se nalazite želi da vaš odnos ostane ležeran, niste jedno za drugo. Iako odvajanje od te osobe može biti bolno, ne ostajete u stanju stalne teskobe i patnje, držeći se nade da bi jednog dana mogli da se predomislite i da želite nešto više, prenosi Mind Body Green.

Freepik
 

2. Razgovor o osećanjima i potrebama

Prestanite da očekujete ​​da vam drugi čitaju misli ili da jednostavno znaju šta mislite ili osećate. Uspostavite odnos otvorenim i stalnim razgovorima o individualnim i relacijskim potrebama. Ako ustanovite da su neke potrebe u suprotnosti jedna s drugom, na primer razlike u smislu potrebe za emocionalnom bliskošću i intimnošću, razgovarajte.

Freepik
 

3. Razgovor o finansijama

Finansije većini ljudi stvaraju neprijatnost, zbog čega često izbegavamo tu temu. Ali, moraćete da skupite hrabrost i da pokrenete ovaj razgovor, jer nedostatak jasne komunikacije oko novca može da dovede do mnogih problema za parove. Razgovarajte o tome kako ćete podeliti troškove i na šta ćete trošiti novac. Napravite proračun i razjasnite svoje dugove i ciljeve štednje. Nemojte da pretpostavljate, osim ako se o tome nije razgovaralo i dogovorilo. Budite jasni u tome kako želite da potrošite svoj novac, kako pojedinačno tako i unutar veze.

Freepik
 

4. Razgovor o porodici i budućnosti

Svi mi imamo zamisao o tome kako želimo da izgledamo i živimo za nekoliko godina. Dok neki sanjaju o porodici, domu i braku, drugima su brak i deca najveća noćna mora. Ove velike sveobuhvatne teme i priče su srž našeg identiteta. Ako te priče i vrednosti nisu u skladu, vaš odnos će teško preživeti. Postanite znatiželjni u čemu se vi i vaš partner slažete ili razlikujete u pogledu dugoročnih planova, braka, dece i karijere. Tražite li tradicionalan način života ili nekonvencionalan? Razmotrite gde ste spremni da se smestite i o čemu se ne može pregovarati.

Freepik
 

5. Razgovor o seksu

Nije bitno koliko često imate seks, već je bitna vrsta seksa koju želite da imate. Više se radi o tome kako volite da vas se dodiruje, što vas pali i stvari koje vas zanimaju ili želite da istražite. U suštini, kako možete da stvorite vezu kroz fizičku intimnost? I, dok možda ne želimo da se naši partneri osećaju loše zbog onoga što ne funkcioniše u spavaćoj sobi, lažiranje i pristajanje kako ne bi povredili njihov ego zapravo šteti vezi. Takođe je važno razgovarati o tome da li postoji nesklad u smislu uzbuđenja i želje. Usredsredite se na ono što odgovara vama i vašem partneru.

Freepik
 

6. Razgovor o odnosima van veze

Vi i vaš partner postojite i van zajedničkog odnosa. Postoji "mi", a postoji i "ti" i "ja". Porodica, prijatelji, društveno/politički faktori, ravnoteža između posla i privatnog života i još mnogo toga su spoljni faktori koji imaju stvaran uticaj na unutrašnju dinamiku veze. Iako je naš romantičan odnos važan, postoje i drugi odnosi koji zahtevaju pažnju i održavanje. Ključni su otvoreni i iskreni razgovori o tome kako će vreme i energija biti uravnoteženi između njih.

Profimedia
 

Kako započeti ove velike razgovore?

Oslobodite se straha: Strah je često glavni razlog zašto se ne upuštamo u mnoge od ovih razgovora. Bojimo se da, ako iznesemo stvari, postoji mogućnost da će različita gledišta stvoriti podele i dovesti do kraja veze. Stvarnost je takva da pravi kraj počinje onog trenutka kada ove teške razgovore počnemo da izbegavamo i guramo pod tepih. Moramo da priznamo njihovu važnost umesto da se krijemo od njih.

Organizujte svoje misli unapred: Možemo da organizujemo i saberemo svoje misli kako bismo se osećali prizemljenijim i kontrolisanijim. Možemo da zapišemo uopštene ideje ili da dobijemo onoliko konkretnih koliko nam je potrebno da bismo se osećali kao da smo ih u potpunosti obradili, svarili i da smo spremni za raspravu sa drugom osobom.

Pixabay
 

Nemojte da čekate savršeno vreme: Moramo da prestanemo da razmišljamo o "savršenom trenutku" za razgovor. Budimo iskreni: neće ih biti. Samo treba da se pobrinemo da imamo najbolje uslove da poruka bude dobro primljena. To znači da spominjanje toga u poslednjem trenutku, bez obezbeđivanja odgovarajućeg vremena za raspravu, ili neposredno pre spavanja kada su svi iscrpljeni ili kada je druga osoba emocionalno preplavljena neće biti najbolje vreme. Opet, trenutak ne mora da bude savršen - samo dovoljno dobar. Započnite tako što ćete saopštiti da imate potrebu da porazgovarate. Predstavite ga i uobličite u smislu korisnosti i potencijalnog rasta odnosa. Odredite vreme i mesto za to.

Osećajte se prijatno sa nelagodom: Nemojte da odustanete od onoga što treba da kažete zbog nelagodnosti u stomaku. Neka to bude signal da je ovaj razgovor važan i da ga treba obaviti. Dopustite neprijatnim osećanjima da ulaze i izlaze.

Pixabay
 

Budite znatiželjni: Budite znatiželjni, postavljajte pitanja i slušajte. Rasuđivanje i mišljenje da ste vi u pravu, a oni ne neće imati nikakvu svrhu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike