Mogu li strejt muškarci i žene da budu samo prijatelji? Istraživanje ima odgovor na ovo večno pitanje

25.03.2023

13:44

0

Autor: Z. A.

Istraživači su pitali žene i muškarce koji su prijatelji šta oni zaista misle – i dobili su veoma različite odgovore

Mogu li strejt muškarci i žene da budu samo prijatelji? Istraživanje ima odgovor na ovo večno pitanje
pexels-gustavo-fring-4148910 - Copyright Pexels

Mogu li heteroseksualni muškarci i žene da budu samo prijatelji?


Svakodnevno iskustvo sugeriše da neromantična prijateljstva između muškaraca i žena nisu samo moguća, već su i veoma uobičajena.
Muškarci i žene žive i rade rame uz rame i čini se da mogu da izbegnu da spontano završe u krevetu. Međutim, ostaje mogućnost da je ova naizgled platonska koegzistencija samo fasada, razrađeni ples koji prikriva bezbroj seksualnih impulsa koji žubore ispod površine.

Novo istraživanje Univerziteta Viskonsina iz SAD sugeriše da možda ima istine u toj mogućnosti – da možda mislimo da smo sposobni da budemo "samo prijatelji" s pripadnicima suprotnog pola, ali prilika za romansu često samo vreba iza ugla i čeka da povoljan trenutak.

Pexels
 

Šta su to platonska prijateljstva

Da bi istražili održivost istinski platonskih prijateljstava suprotnog pola – istraživači su doveli 88 parova prijatelja suprotnog pola u laboratoriju. Privatnost je ovde bila najvažnija – na primer, zamislite posledice ako dva prijatelja saznaju da jedan – i samo jedan – ima neizrečena romantična osećanja prema drugom tokom njihove veze.

Da bi obezbedili iskrene odgovore, istraživači ne samo da su sledili standardne protokole u ​​vezi sa anonimnošću i poverljivošću, već su takođe zahtevali od oba prijatelja da se slože – verbalno i jedno pred drugim – da se uzdrže od razgovora o studiji, čak i nakon što su napustili testiranje i objekat.
Parovi su zatim razdvojeni, a svakom članu svakog para je postavljen niz pitanja u vezi sa njegovim ili njenim romantičnim osećanjima (ili nedostatkom tih osećanja) prema prijatelju sa kojim su pohađali studiju.

Rezultati ukazuju na velike polne razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju prijateljstva suprotnog pola. Muškarce su mnogo više privlačile prijateljice nego obrnuto.

Profimedia
 

Žmure muškarci, žmure i žene, ali nisu slepi

U stvari, procene muškaraca o tome koliko su bili privlačni svojim prijateljicama nisu imale praktično nikakve veze sa onim kako se te žene zapravo osećaju i skoro sve ima veze sa onim što su sami muškarci osećali.

U suštini, muškarci su pretpostavljali da je svaka romantična privlačnost koju iskuse bila obostrana i bili su slepi za stvarni nivo romantičnog interesovanja koje osećaju njihove prijateljice.

Žene su takođe bile slepe za način razmišljanja svojih prijatelja suprotnog pola; jer žene uglavnom nisu bile privučene svojim muškim prijateljima i pretpostavljale su da je ovaj nedostatak privlačnosti obostran. Kao rezultat toga, muškarci su dosledno precenjivali nivo privlačnosti koje su osećale njihove prijateljice, a žene su dosledno potcenjivale nivo privlačnosti koje su osećali njihovi prijatelji.

Muškarci su takođe bili spremniji da deluju na ovu pogrešno shvaćenu međusobnu privlačnost. I muškarce i žene podjednako su privlačili romantično povezani prijatelji suprotnog pola i oni koji su bili slobodni.
Profimedia
 

Kome je teže da isključi želju za nečim više

Međutim, muškarci i žene su se razlikovali u tome u kojoj meri su privržene prijatelje videli kao potencijalne romantične partnere.
Iako su muškarci podjednako želeli romantične sastanke sa zauzetim i solo prijateljicama, žene su manje bile zainteresovane za zauzete muškarce.
Ovi rezultati sugerišu da je muškarcima, u odnosu na žene, posebno teško da budu "samo prijatelji".

Ovo nije samo potvrda stereotipa o muškarcima i naivnim ženama željnim seksa; to je direktan dokaz da dve osobe mogu doživeti potpuno isti odnos na radikalno različite načine. Čini se da muškarci vide bezbroj mogućnosti za romantiku u svojim navodno platonskim prijateljstvima suprotnog pola.
Žene u ovim prijateljstvima, međutim, izgleda da imaju potpuno drugačiju orijentaciju – onu koja je zapravo platonska.

Pexels
 

Ove studije sugerišu da muškarci i žene imaju veoma različite poglede na to šta znači da su „samo prijatelji“ i da ovi različiti pogledi imaju potencijal da dovedu do problema. Iako se čini da su žene iskrene u svom uverenju da su prijateljstva suprotnog pola platonska, čini se da muškarci ne mogu da isključe svoju želju za nečim više.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike