Ovo su znakovi da se u vezi ponašate više kao keva, a manje kao partnerka

04.03.2023

11:35

0

Autor: Z. A.

Tanka je granica između brige o partneru i onoga što može delovati kao briga o detetu

Ovo su znakovi da se u vezi ponašate više kao keva, a manje kao partnerka
profimedia-0168838312 - Copyright Profimedia

Najveći broj parova nastoji da od svoje veze ili braka stvorii ravnopravnu zajednicu ili partnerstvo. Iako je želja da se brinemo o našooj drugoj polovini sasvim prirodna, postoji tanka granica između brige o partneru i onoga što jako liči na brigu o detetu.

Zato je važno prepoznati znakove koji ukazuju na to da se u vezi ponašate više kao roditelj, a manje kao partner.

Ima ih pet i važno je da moežete da ih prepoznate i za serbe i za partnera:

1. Svađanje bez rešenja

Rasprave i svađe sastavni su deo svake veze, ali važno je da ih uspešno rešite. Ako završe bezuspešno, samo ćete osećati ljutnju i gnev. Prisetite se samo kako su izgledale vaše svađe s roditeljima dok ste bili deca. Svađe s partnerom treba da budu upravo suprotne tome jer su i vaše uloge ravnopravne.

Profimedia
Svađa u vezi

 

2. Čišćenje za partnerom

Pratiti partnera u stopu i čistiti za njime stvarno nema smisla. Bilo da je reč o mrvicama hrane ili hrpi odeće na podu, partner treba da budu svestan da je on taj koji treba iza sebe da pospremi Za srećniju vezu dovoljno je da podelite kućne zadatke ravnopravno.

3. Nalaženje izgovora

Normalno da želite partnera videti u najboljem svetlu i da želite da branite neke njegove odluke. Ali stalna potreba za iznalaženjem izgovora i opravdavanjem lošeg ponašanja koje traje već duže vreme neće učiniti vašu vezu uspešnijom. Nema potrebe za majčinskom zaštitom, već podstaknite svog partnera da prihvati odgovornost za svoje ponašanje.

Pexels
Kontrolisanje

 

4. Potpuno kontrolisanje

Neke osobe jednostavno imaju kontrolirajuću ličnost. Ali ako baš svaki aspekt veze kontrolišete jer nemate poverenja u svog partnera, onda nastaje problem. Važno je da oba partnera shvate stanje veze i da se žele promeniti jer ako ne dopuštate partneru da donosi neke odluke, to može vrlo loše uticati na vaš odnos i vašu budućnost.

5. Stalno prigovaranje

Niko ne voli prigovaranje bez prestanka, a pogotovo ne ona osoba koja to mora konstantno da sluša. Možda se čini da je to jedini način da doprete do partnera koji se ponaša kao dete, ali konstruktivan razgovor između dve odrasle osobe i te kako je moguć ako se oboje potrudite.

Profimedia
Kontrola partnera

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike