Pazite koga slušate: Ovih sedam saveta za srećan brak mogli bi vas dovesti do razvoda

10.02.2023

12:05

1

Autor: Z. A.

Nije svaki savet koji dobijemo loš, ali ne mora da znači ni da je dobar

Pazite koga slušate: Ovih sedam saveta za srećan brak mogli bi vas dovesti do razvoda
profimedia-0007805510 - Copyright Profimeda

Ukoliko ste u braku ili vezi, onda sigurno znate da tuđi saveti i nisu retkost. Neke od njih tražimo, neke ne tražimo, neki su razumni, a drugi pak nisu...

U svakom slučaju, bračni saveti nisu retkost, a i njih možemo podeliti na one dobre i one loše. Pitanje je - kako znati koji savet jeste dobar, a koji nije?

Grupa stručnjaka za veze izdvojila je savete koje bračni parovi često dobijaju, a koji potencijalno mogu biti opasni.

Predstavljamo vam ih u nastavku, pa idući put kada vam neko udeli neki od ovih saveta dobro razmislite.

Sedam čestih bračnih saveta koji zapravo mogu biti jako opasni:

Profimedia
Kućni poslovi

1. Pripremite se na mnogo posla

Posao o kojem se ovde govori podrazumeva da stalno morate činiti sve kako biste ugodili svom partneru. Međutim, iako brak jeste odnos u kojem obe strane treba da se trude kako bi održale sklad i romantiku, to nikako nije odnos u kojem bi stalno trebalo ulagati velike napore kako bi sve funckionisalo savršeno.

2. Brak je dobar ako ne predstavlja napor

Sada imamo savet koji je potpuno suprotan prvome. Ne postoje odnosi koji nisu izazovni, pa nije takav ni brak. Ponekad ćete morati da savladate određene prepreke. Ono čega morate biti svesni jeste to da su deo braka dva bića koja se razvijaju. Ponekad se može dogoditi da se udaljite, da se osećate manje povezanim, a onda je na vama da se potrudite i ponovno povežete.

Profimedia
Finansijski problemi

3. Prihode i rashode treba da delite 50-50

Očekivanje da svaka strana treba jednako finansijski da doprineses može stvoriti toksično okruženje. Verovatnoća da će oba partnera jednako zarađivati u svakom trenutku jeste mala. Zato umesto da finansije svedete na jednak doprinos, sedite i iskreno porazgovarajte sa svojim supružnikom o tome šta vam oboma finansijski odgovara. Takođe, vaše kućne finansije niste dužni nikome da objašnjavate. Bitno je da pronađete rešenje koje vama odgovara.

4. Ako se svađate, svađajte se pošteno

Prema rečima stručnjaka, može biti jako opasno parovima da tvrde da svaka svađa može biti i poštena svađa. Naime, kada se svađamo sa osobom koju volimo, aktivira se središte za strah u našem mozgu i teže nam je da pristupimo racionalnim mislima i sposobnosti rasuđivanja.

Iako je dobro da pokušate da pronađete način da situacija ne eskalira, nije razumno očekivati da će svađa baš svaki put biti poštena i razumna. Zato je ključan popravak nakon svađe. Kada se obe strane smire, dobro je kroz razgovor pokušati proveriti što se dogodilo, ući u kožu onoga drugoga i ako je potrebno, izviniti se.

Pixabay
Bračna svađa

5. Ono što ne znaju neće ih povrediti

Pretpostavka da će vašem partneru biti bolje ako nešto ne zna jeste racionalizovanje pretpostavke da bi to nešto moglo iste sekunde razoriti stabilan dom. Ako mislite da je vaš odnos toliko podložan urušavanju, možda imate nekih ozbiljnijih problema?

Mišljenje stručnjaka za odnose je da su iskrenost i hrabrost faktori koji učvršćuju vezu među parovima. Pokušajte to imati na umu kada vam idući put neko savetuje da sakrijete određene stvari od partnera.

6. Napravite raspored za seks

Savet koji često dobijaju parovi kod kojih je smanjena želja za seksom jeste taj da naprave raspored. Iako slaganje rasporeda kod nekih parova može funkcionisati, kod mnogih se može dogoditi to da se seks pretvori u iskustvo ispunjeno pritiskom i teskobom. To na kraju može uticati na vaše emocionalno zdravlje, kao i na zdravlje vašeg braka.

Prema rečima stručnjaka za veze, mnogo bolja opcija jeste pronaći seksualnog terapeuta i zajedno s njim pronaći rešenje problema. Seks je nešto što treba da bude zabavno, a ne još jedan zadatak koji ćete precrtati na listi obaveza.

Unsplash
Brak

7. Brak je težak

Prema rečima stručnjaka za veze - ovo može biti jako problematičan savet. Radi se o tome da je brak težak kada je brak loš. Ako nas svi uveravaju da je svaki brak težak, možemo se dovesti do toga da se nosimo sa stvarima sa kojima se ne bi trebalo nositi i da prelazimo preko problema preko kojih ne bi trebalo preći samo zato što nas svi uveravaju da je brak težak.

Brak može doneti određene izazove, ali nije nešto što bi trebalo da bude teško iz dana u dan. U dobrom braku partneri se međusobno podržavaju i zajednički rešavaju probleme.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike