Šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima? Istraživanje dalo (ne)očekivane rezultate

01.02.2023

14:44

0

Autor: Z.A.S.

Antropološkinja sa "Oksforda" je prikupila brojna istraživanja i došla do zanimljivih činjenica

Šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima? Istraživanje dalo (ne)očekivane rezultate
Par na sastanku - Copyright Freepik

Muško-ženski odnosi su neiscrpan izvor istraživanja i verovatno da će, koliko god se njime bavili, istraživači jednostavno uvek imati posla u vezi sa ovom temom.

Ovoga puta je brojna istraživanja, o ovoj vrsti odnosa, prikupila antropološkinja Ana Mačin, sa "Oksforda", a sve zbog svoje nove knjige "Zašto volimo."

Naime, ona je želela da otkrije koje su najveće razlike među polovima, odnosno, šta jedni na drugima najčešće gledaju.

Ona je otkrila da, evolucijski uslovljeno, žene na muškarcima prvo gledaju odnos ramena i struka, a poželjno je da su im ramena široka i da idu u "trougao", kao i da struk bude uži vizuelno.

Ono što žene, takođe, vole na muškarcima jeste simetrično lice, jer, kako podsvesno misle, ono je pokazatelj dobre genetike, pa im pokazuje da muškarac može da ih zaštiti i posveti se porodici.

Sa druge strane, muškarci na ženama prvo primete kukove, tako su "programirani" i najviše ih zanima da li imaju građu peščanog sata jer uzak struk i široki kukovi ukazuju na zdravlje i plodnost.

Freepik
 

U Teksasu je 2015. godine sproveden eksperiment praćenja oka i naučnici su otkrili da su se i žene i muškarci prvobitno najviše koncentrisali na gledanje u stomak, odnosno, da su najviše vremena proveli gledajući u dijafragmu nepoznate žene, pre nego što su prešli na njeno lice.

Freepik
 

To sugeriše da je jedna od prvih informacija koju naš mozak, prilikom odlučivanja kome će prići kao potencijalnom partneru ili pri proveri konkurencije, obrađuje, zapravo odnos struka i bokova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike