Ljubav ima pet faza, ali mnogi stignu samo do treće: Ako nju uspete da prebrodite, velike su šanse da je to - to

09.10.2022

11:59

0

Autor: Z.A.S.

Zaljubljivanje je prva faza, poznatija i kao faza medenog meseca

Ljubav ima pet faza, ali mnogi stignu samo do treće: Ako nju uspete da prebrodite, velike su šanse da je to - to
Ljubav - Copyright Pexels

Da li ste znali da svaka veza ima faze? Tačnije, postoji pet nivoa "ljubavi" kroz koje parovi prolaze. Ovo je ustanovio psiholog Džed Dajmond, a njegovi nivoi se temelje na 30 iskustva u proučavanju veza, a oni su sledeći:

Zaljubljivanje

Poznata i kao faza medenog meseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se dešava jer naši hormoni rade "prekovremeno", a mi im u potpunosti verujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje večno.

Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki parovi se u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osećamo se poput jedne celine, zaštićeno, željeno i uvereno da je naš partner prava osoba za nas i da je naša veza "suđena".

Profimedia
 

Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestaje da biva savršeno. Prema Dajmondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kome se pitamo da li ćemo "mi" trajati zauvek. Razmišljamo o raskidu, jer nam odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

Pixabay
 

Stvaranje "prave" i "trajne" ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može da objasni kako da preživite treću fazu, ali ako je preživimo, četvrta je toga vredna. Dajmond preporučuje da zatvorite oči i gurate dalje. Poenta je u razumevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

Unsplash
 

Trenutak kad vaša veza počne da menja svet

Nakon što smo prebrodili teži period i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to da li se radi o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike