aktuelno

Ne bacajte ovu stvar iz kuhinje: Kada je zagrejete komarci beže glavom bez obzira

29.05.2025

17:09

0

Autor: A. M.

Bez hemije i skupih preparata

Ne bacajte ovu stvar iz kuhinje: Kada je zagrejete komarci beže glavom bez obzira
Copyright Profimedia

Ako ste među onima koje komarci prosto obožavaju, ali ne želite da se oslanjate na hemijske sprejeve i agresivne mirise, možda već imate rešenje i to u kuhinji. 

Verovali ili ne, ostaci kafe mogu da budu moćno prirodno sredstvo za odbijanje komaraca. Sve što vam treba jeste malo soca i lonče vode.

Kako kafa tera komarce?

Komarci imaju izuzetno razvijen njuh i ne podnose jak, intenzivan miris kafe. Kada se kafa zagreva ili zapali, oslobađaju se mirisne čestice koje im ometaju sposobnost da lociraju ljude, odnosno "mete" za ujed. Takođe, dim koji nastaje prilikom paljenja suvog taloga dodatno pojačava efekat, jer insekti prirodno beže od dima.

Ne bacajte ovu stvar iz kuhinje: Kada je zagrejete komarci beže glavom bez obziraPixabay
 

Dva jednostavna načina primene:

Kuvanje kafe na šporetu

U malom loncu prokuvajte vodu sa ostacima kafe (ili svežim mlevenim zrnom). Pustite da para ispuni prostor, naročito uveče ili kada držite prozore otvorenim. Miris će se širiti po prostoriji i stvoriće neprijatno okruženje za komarce.

Zagrevanje osušenog taloga

Osušite ostatke kafe i stavite ih u plitku posudu na bezbednu površinu. Upalite ih pažljivo kao tamjan - kafa će tinjati i proizvoditi dim koji odbija ne samo komarce, već i ose, pčele i druge naporne insekte.

Ne bacajte ovu stvar iz kuhinje: Kada je zagrejete komarci beže glavom bez obziraProfimedia
 

Napomena

Iako ovaj metod može pomoći, nije zamena za kompletnu zaštitu u područjima gde su komarci brojni i prenose bolesti. Takođe, efekat u borbi protiv odraslih jedinki je ograničen, kafa može smanjiti broj larvi u vodi, ali neće potpuno eliminisati odrasle komarce.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike