Nikada nemojte prati kuhinjske krpe i peškire zajedno: Za to postoji jak razlog!

26.06.2021

15:50 >> 11:59

0

Autor: Z. A.

Verovatno ste i vi primetili da nije dobra ideja prati ih zajedno

Nikada nemojte prati kuhinjske krpe i peškire zajedno: Za to postoji jak razlog!
Copyright Pexels

Baš kao što odvajate šareni veš od belog, tako treba raditi i sa kuhinjskim krpama i peškirima. Osim što krpama brišemo posuđe, njima često obrišemo ruke tokom kuvanja, ali ih koristimo i tokom čišćenja kuhinjskih površina.

Zbog česte primene, kuhinjske krpe su uglavnom mokre, pa su zato idealno mesto za razvoj raznih bakterija i klica.

Ukolio kuhinjske krpe peremo zajedno s peškirima, bakterije i klice se vrlo lako mogu preneti i na njih, stoga stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe i peškiri peru odvojeno na visokim teperaturama.

Ukoliko kuhinjske krpe i peškire peremo zajedno u veš mašini, može doći do kontaminacije i širenja štetnih bakterija i klica, pa peškiri kojima brišemo i lice, neće biti u potpunosti čisti.

Ovu grešku skoro svi prave, ali kao što razdvajamo odeću po boji i materijalu, moramo razdvajati i krpe od peškira.

Prilikom pranja važna je i količina praška – treba da ga sipati dovoljno jer ušteda na prašku može uticati na čistoću veša.

Pexels

Kako prati krpe, a kako peškire?

Stručnjaci takođe savetuju da se u mašinu prilikom pranja kuhinjskih krpa ubaci malo sirćeta i sode bikarbone, kako bi nestali mirisi koje krpe često pokupe tokom kuvanja.

Pored toga, za krpe nije preporučljiv omekšivač jer ih bespotrebno opterećuje hemikalijama, a može uticati na njihovo upijanje.

Za razliku od kuhinjskih krpa, omelkšivač se može koristiti prilikom pranja peškira, ali u manjim količinama u odnosu na ostali veš.

Takođe, peškire treba prati na svaka četiri dana i to najbolje na 90 stepeni, kako bi se izbeglo širenje bakterija, piše magazin novosti.

Pixabay

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike