Iz klime vrebaju opasne bakterije: Kako pravilno da je očistite za svega desetak minuta

11.06.2021

11:50

0

Autor: K. Obradović

Redovnim čišćenjem filtera produžićete vek trajanja uređaja

Profimedia

Kad temperature porastu, a asfalt se užari, svi posegnemo za klima uređajem. Ako želite da vaš klima uređaj u letnjim danima dobro i ispravno radi, trebalo bi pre početka sezone da uradite servis.

Ne treba da čekate da počne lošije da hladi ili greje ili čak da ispušta neprijatan miris. Savetuje se što češće čišćenje klime, tako da se čak i garancija na uređajima uslovljava godišnjim servisom.

Prljava i tamna mesta unutar klime pogoduju razmnožavanju bakterija, plesni i gljivica. Zbog toga je osim redovnog pranja filtera, potrebno uraditi i godišnji servis, prilikom kog se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica.

Kako pravilno da očistite klimu?

Redovnim čišćenjem filtera produžićete vek trajanja uređaja, a to će vam oduzeti svega desetak minuta.

A to možete da uradite tako što ćete filtere potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje oko pola sata. Potom ih isperite, prosušite i vratite na unutrašnju jedinicu. U vodu možete dodati i neko sredstvo za dezinfekciju. A ako su filteri mnogo prljavi, slobodno uzmite sunđer i laganim pokretima prelazite preko njih.

Profimedia

Imajte na umu da je podjednako važno i da je spoljna jedinica uređaja čista. Vodite računa da se u nju nije zaglavilo lišće ili granje, koji bi ometali normalan rad klime.

Ukoliko bar jedanput godišnje ne očistite klimu, trošiće više električne energije, a ujedno će biti i rasadnik bakterija u sobi.

Majstori naplaćuju servisiranje klime od 3.000 do 5.000 dinara.

A za taj novac možete da dobijete čišćenje filtera, turbina, izmenjivača, prvo sa određenom tečnošću, pa onda sa sprejom za dezinfekciju.

Te proizvode možete da kupite i u slobodnoj prodaji i kreću se od 600 dinara, pa na više.

U sezoni kada klimu najviše koristite, dovoljno je da jednom mesečno ovim sprejom poprskate filtere.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti