Smrad nestaje kao od šale: Stavite u frižider ovu jeftinu namirnicu i eliminišite neprijatne mirise

22.06.2024

09:23

0

Autor: V. I.

Soda bikarbona je kuhinjski element sa milion korisnih upotreba širom kuće

Smrad nestaje kao od šale: Stavite u frižider ovu jeftinu namirnicu i eliminišite neprijatne mirise
Copyright Profimedia

Bez obzira na to koliko često kuvate, koliko ste posvećeni smanjenju bacanja hrane ili koliko striktno pratite raspored čišćenja, postoji velika verovatnoća da ste se susreli sa neprijatnim mirisima u svom frižideru. Zbog svakodnevnih obaveza, nije iznenađujuće da vaš frižider može razviti neugodan miris. Kada se to dogodi, možda ćete želeti brzo i efikasno rešenje. Soda bikarbona je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina za uklanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera.

Ne samo da soda bikarbona ima brojne upotrebe, već je i jeftina, lako dostupna i jednostavna za korišćenje. Bilo da imate jedan od najboljih frižidera na tržištu ili stariji model, držanje sode bikarbone u frižideru je brz i lak način da obezbedite svežinu i čist miris.

Većina loših mirisa u frižideru može se pripisati buđi, kvascu i raspadanju hrane. Kako se bakterije hrane ostacima hrane, oslobađaju se smrdljivi molekuli koji su ili kiseli ili bazni. Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) može neutralisati ove molekule, pretvarajući ih u natrijumove soli bez mirisa.

Profimedia
 

 

Kako soda bikarbona funkcioniše?

Mirisi u frižideru su napravljeni od čestica hrane koje lebde u vazduhu. Stavljanjem sode bikarbone u frižider, česticama dajete nešto drugo za vezivanje, čime neutralizujete miris. Imajte na umu da soda bikarbona apsorbuje čestice hrane, pa se preporučuje da koristite odvojenu sodu bikarbonu za frižider i za kuvanje.

Jednostavno stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u frižider i zamenite je svakih tri meseca. Ako primetite da gubi efikasnost, možda ćete morati da je menjate češće, posebno ako često čuvate hranu jakog mirisa.

Gde postaviti sodu bikarbonu u frižideru

Kutiija sode bikarbone u frižideru će imati pozitivan efekat bez obzira gde je stavite, ali je najbolje da bude blizu hrane jakog mirisa. Ako imate veliki frižider ili puno hrane jakog mirisa, možete staviti kutiju sode bikarbone na svaku policu. Takođe, možete posipati malo sode bikarbone na dno fioka za voće i povrće, a zatim ih pokriti papirnim ubrusom.

Profimedia
 

 

Koliko sode bikarbone treba staviti u frižider

Manje je važno koliko sode bikarbone koristite, a više kako je rasporedite. Da biste maksimizovali efekat, koristite otvorenu posudu sa sodom bikarbonom, poput činije ili tanjira, kako biste izložili što više površine vazduhu.

Soda bikarbona u zamrzivaču

Soda bikarbona funkcioniše isto u zamrzivaču kao i u frižideru. Pomaže u neutralisanju mirisa i sprečava da neugodni mirisi uđu u led ili hranu u zamrzivaču.

Soda bikarbona je korisna za mnogo više od samo neutralisanja mirisa u frižideru. Može se koristiti za čišćenje unutrašnjosti frižidera, pranje voća i povrća, pa čak i za neutralisanje mirisa u kanti za smeće.

Alternativne metode za uklanjanje neprijatnih mirisa

Kafa: Osušeni talog kafe može smanjiti neprijatne mirise u frižideru.

Sirće: Šolja belog sirćeta u frižideru može pomoći u neutralisanju mirisa.

Aktivni ugalj: Može se koristiti za neutralisanje mirisa i dostupan je u obliku praha ili kapsula.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike