Sedam trikova za štednju: Podesite bojler na ovu temperaturu i uočićete razliku na računu za struju

05.03.2024

09:14

0

Autor: V. I.

Saveti kako da pametno korstite električnu energiju i zadržite što više novca u novčaniku

Sedam trikova za štednju: Podesite bojler na ovu temperaturu i uočićete razliku na računu za struju
Ilustracija - Copyright Profimedia

U današnje vreme, kada su troškovi života visoki, važno je naći načine kako uštedeti. Jedan od ključnih segmenata gde možete znatno smanjiti troškove jeste potrošnja struje u vašem domu. Neracionalno korišćenje električne energije ne samo da povećava vaš račun, već i negativno utiče na okolinu. Ljudi nisu ni svesni koliko naizgled zanemarljivih potrošača bukvalno jedu struju i povećavaju račune za struju. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, ali efikasnih metoda koje možete primeniti kako biste smanjili potrošnju struje i time uštedeli novac.

1. LED sijalice: Svetski šampioni u štednji

Zamena običnih sijalica sa LED sijalicama može biti prvi korak ka velikim uštedama. LED sijalice su dugotrajnije i efikasnije, a korišćenje prirodnog svetla tokom dana dodatno će smanjiti vaše račune. Trudite se da gasite svetla tamo gde ih ne koristite.

Profimedia
 

2. Ekspres lonac: Brz i štedljiv kuvar

Korišćenjem ekspres lonca ne samo da ćete uštedeti vreme potrebno za kuvanje, već i značajno smanjiti potrošnju energije. Poklopljeni sudovi i isključivanje ringle nekoliko minuta pre kraja takođe doprinose manjoj potrošnji.

3. Dobro izolovana oaza: Toplina ostaje unutra

Provera i poboljšanje izolacije prostora, posebno oko vrata i prozora, može značajno smanjiti gubitak toplote i time uštedeti energiju. Reflektujuća folija iza radijatora dodatno pomaže u efikasnom grejanju prostora.

4. Uređaji na pauzi: Isključi i uštedi

Ne dozvolite da vaši električni uređaji "jedu" struju dok su u stanju pripravnosti. Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi možete znatno smanjiti potrošnju. 

5. Veš-mašina noću: Pametno i povoljno

Korišćenje mašine za pranje i sušenje veša tokom noćnih sati, kada je struja jeftinija, može dovesti do velikih ušteda. Pritom, pun bubanj veša efikasniji je i ekonomičniji izbor. Ako vam smeta da legnete kasno, dovoljno je da pustite mašinu u sedam ujutro i do osam, kada je jeftina struja, opraćete veš po nižoj tarifi.

Profimedia
 

6. Grejanje pod kontrolom: Toplo, ali mudro

Pre grejne sezone proverite efikasnost vašeg sistema grejanja i prilagodite temperaturu prema potrebi, izbegavajući nepotrebno visoke temperature koje povećavaju potrošnju. Recimo, temperatura u dnevnoj sobi ne treba da ide preko 22 stepena.

7. Bojler bez kamenca: Čistoća koja se isplati

Redovno čišćenje bojlera od kamenca i podešavanje termostata na 60 stepeni može smanjiti potrošnju struje za bojler i do 30 odsto. Ovo je posebno važno jer bojleri mogu biti veliki potrošači energije u domaćinstvu. Takođe, postoji razlika da li ga treba uključivati samo noću ili ostaviti da radi sve vreme.

Primena ovih saveta ne samo da će vam pomoći da smanjite potrošnju struje i uštedite novac, već će i doprineti očuvanju okoline kroz smanjenu potrošnju resursa. Mali koraci mogu dovesti do velikih promena, kako u vašem domaćinstvu, tako i u svetu oko nas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike