Minus nabija račune: Potrošnja za četvrtinu veća

11.01.2024

10:38

0

Autor: G.M.Š.

Ukoliko ovakve vremenske prilike potraju, oni koji se greju na struju ili njome dogrevaju domove moraće da otvore novčanike

Minus nabija račune: Potrošnja za četvrtinu veća
Grejanje, tajmer - Copyright Profimedia

Vremenske prilike u minusu u Srbiji direktno su se odrazile na potrošnju električne energije i ona je danas veća za oko 25 odsto nego što je bila pre nedelju dana. Prava zima, sa temperaturom u Beogradu ovog jutra od -7ºC, u Sremskoj Mitrovici od -12ºC i najtoplijim Vranjem sa -4ºC, nagruvala je potrošnju u jutarnjim časovima u radnom danu na više od 5.500 MWh, pokazuju podaci EPS-a.

To je više i od najviše potrošnje u standardno „gladnim“ predvečernjim časovima od juče, kada je bila 4.560 MWh, a za oko 25% više nego pre nedelju dana. Doduše, tada je temperatura bila u plusu, od 4ºC do 14ºC u Srbiji.

-- Upravo ovaj period godine, period slava i praznika, najčešće praćen nižim temperaturama, predstavlja vreme kada je potrošnja električne energije najveća. Za novogodišnje praznike temperatura je bila viša od uobičajene za ovo doba godine, ali smo početkom nedelje ušli u ledeni talas što se odrazilo i na potrošnju električne energije - kažu u "Elektromreži Srbije" (EMS), prenosnom sistemu zahvaljujući kojem ta struja uopšte stiže do nas.

Sa ovolikom potrošnjom mnogima će doći i uvećani računi za električnu energiju, pogotovo ako se greju ili dogrevaju na struju. Zbog toga treba voditi računa o optimalnoj temperaturi, pošto su se mnogi građani žalili na visinu računa za novembar (poslednje poskupljenje struje, prosečno od oko 8%), kada su temperature bile mnogo, mnogo više.

Sa povećanjem od 25% kod prosečne potrošnje struje od 400 MWh mesečno, za stan koje se dogreva, račun bi mogao da sa 5.300 dinara ode na 6.900 dinara.

Ukoliko se stan greje na struju, pa potrošnja „normalno“ ide i do 2.000 KWh, povećanje potrošnje za četvrtinu račun sa  34.000 dinara podiže na više od 42.000 dinara.

Zlatne hidroelektrane, solidan EMS

„Elektroprivreda Srbije“ se ove zime uspešno nosi sa povećanom potrošnji, pre svega zbog toga što su završene rekonstrukcije na hidroelektranama, koje imaju proizvodnju blizu rekordnih. Zbog dobre hidrološke situacije iz hidropotencijala trenutno dolazi čak 44% potrebne struje, iz termoelektrana nešto više od 51%, dok ostatak stiže iz gasnih elektrana.

Doprinos vetroelektrana i solarnih elektrana je u Srbiji, nažalost, na nivou statističke greške - trenutno iz vetra stiže samo 0,02% energije za potrošnju.

Srećom, na "nivou zadatka" je i prenosa mreža. U EMS-u naglašavaju  da je situacija u prenosnom sistemu stabilna i da redovno vrše održavanja i remonte kako bi što spremnije dočekao zimske uslove.

Dodali su i da su dalekovodne ekipe u svim krajevima zemlje u svakom trenutku  spremne da intervenišu ukoliko dođe do bilo kakvih problema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike