Od fleka na odeći do bubuljica: Iskoristite jabukovo sirće u kući na 13 kreativnih načina

06.12.2023

09:12

0

Autor: V. I.

Od borbe protiv korova do čistih prozora - saznajte kako da iskoristite ovu namirnicu kao neprocenjiv alat za unapređenje svakodnevice

Od fleka na odeći do bubuljica: Iskoristite jabukovo sirće u kući na 13 kreativnih načina
Copyright Profimedia

Jabukovo sirće je moćan i svestran proizvod koji se može koristiti u različite svrhe u kući - od čišćenja fleka do nege lica prirodnim maskama. Isprobajte neke od ovih neuobičajenih upotreba jabukovog sirćeta u domaćinstvu i uverite se koliko vam može biti od pomoći!

Freepik
 

1. Lepša jaja - dodavanje sirćeta u vodu koju koristite za kuvanje ili poširanje jaja može vam pomoći da im poboljšate izgled. To je zato što se proteini u belancima brže učvršćuju kada su izloženi kiselini.

2. Suzbijanje korova - poprskajte jabukovo sriće na korov da biste ga uništili. Još efikacije sredstvo dobićete ako ga pomešate sa sapunom i limunovim sokom.

3. Čista četka - potopite četku za kosu u rastvor jednakih delova ulja i vode i ostavite potopljenu minuta.

4. Pročistite odvod - u odvod sipajte šolju jabukovog sirćeta, a zatim šolju sode bikarbone. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Freepik
 

5. Neutrališite mirise - Stavite činiju s jabukovim sirćetom u zadnji deo frižidera - neutralisaćete mirise.

6. Skinite nalepnice - potopite nalepnicu u jabukovo sirće nekoliko minuta pre nego što je skinete u samo jednom potezu.

7. Protiv opekotina - pomešajte jednake delove jabukovog sirćea i vode u bočici sa raspršivačem i nanesite na kožu opečenu suncem.

8. Protiv fleka - pomešajte pola šolje jabukovog sirćeta sa pola šolje vode u bočici sa raspršivačem i upotrebite je za prethodno tretiranje mrlja. Takođe možete dodati nekoliko šoljica u mašinu za pranje veša da biste posvetlili belo i omekšali odeću.

Freepik
 

9. Maska za čistu kožu - pomešajte po kašiku meda i kpgirta i kašičicu jabukovog sirćeta. Držite masku na licu10 minuta i dobićete čist ten.

10. Dezinfekcija daske - poprskajte jabukovo sirće na dasku za sečenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je obrišete. Ovo će pomoći da se ubiju bakterije i dezinfikuje površina.

11. Operite kafemat - pomešajte istu količinu vode i jabukovog sirćeta. Suvajte ovu mašavinu u kafematu, a zatim isperite čistom vodom

12. Očistite mikrotalasnu - pomešajte po pola šolje vode i jabukovog sirćea. Ubacite u mirkotalasnu rernu na najjače, ostavite pet minuta, pa ostavite još dva minuta da se hladi. Potom obrišite krpom.

13. Prozori da se cakle - pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta i vode u boci s raspršivačem i time operite prozore - rastvor sirćea će pomoći da se uklone prljavština i fleke i da se vaši prozori zacakle.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike