Izbor pravih energenata i izolacija za efikasno i ekonomično grejanje ove zime

28.11.2023

13:13

0

Kako se grejati ove zime i postići visoku energetsku efikasnost? Kako brzo izolovati prostorije?

Izbor pravih energenata i izolacija za efikasno i ekonomično grejanje ove zime
Copyright Pexels/Vilnis Husko

Izbor odgovarajućih energenata može da donese ekonomičan i efikasan sistem grejanja. Ipak, najbolji rezultati se postižu kada je i izolacija odlična pa je samo u takvim prostorijama uvek toplo i prijatno za boravak.

Da li koristiti prirodne materijale ili struju i kakve uređaje odabrati za najbolju distribuciju toplote u svakoj prostoriji? Kako se grejati ove zime i postići visoku energetsku efikasnost? Kako brzo izolovati prostorije?

Ugalj je energent koji ima najbolji odnos cene i dobijene energije

Ugalj je visokokaloričan energent koji emituje veliku količinu toplote tokom svog sagorevanja. Često se koristi kao dodatak drugim energentima kao što su drva, ali može i da bude jedini izvor toplotne energije.

Koristi se za loženje u pećima i kotlovima u domovima, ali i u velikim ložionicama u objektima sa dosta kvadrata koji će potrošiti manje tona nego drva ili peleta za zagrevanje.

Različite vrste imaju različitu kalorijsku vrednost i dobijaju se sa različitom čistoćom. Štavalj je ugalj koji je jedan od najčistijih na tržištu i iako je mrki ugalj, ima vrlo malo pepela uz dugotrajno sagorevanje. Ima veliku toplotnu moć od čak 19 MJ/kg pa jedan od najtraženijih i odličan energent za grejanje ove zime.

U našoj zemlji se koriste i druge vrste - lignit je najlošiji i ima toplotnu moć od samo 10MJ/kg, a antracit čak 30MJ/kg.

I za domove i za velike objekte štavalj je najbolji izbor jer mu je cena pristupačna, a period sagorevanja dug uz emitovanje dosta toplote. Njegovim izborom je grejanje ekonomično, a ujedno i efikasno.

Grejalice kao najkompaktniji modeli grejanja za brzo zagrevanje prostora

Grejanje na struju može biti energetski efikasno ako se odaberu uređaji koji imaju manju potrošnju energije, a uspevaju da emituju dosta toplotne energije. Najnovije grejalice na struju imaju odlične energetske učinke i predstavljaju kompaktne, bešumne uređaje koji mogu zagrevati prostore različitih površina.

Male grejalice na struju imaju grejače, a efikasno su grejno telo jer imaju i ventilatore pa toplota cirkuliše kroz prostor. Da bi se kupili odgovarajući modeli treba pažljivo odabrati nabolje karakteristike.

Važno je da grejalica ima dovoljno snage da zagreje željenu prostoriju, a učinak će zavisiti i od izolovanosti prostora i izboru željene temperature koju treba dostići. Savremeni uređaji imaju precizan termostat koji se aktivira samo na promenu temperature pa se, dogrevanjem, održava toplota i troši manje struje.

Brza i jeftina izolacija zidova uz pomoć zidnih panela za energetski efikasan prostor

Jedan od najboljih načina za postizanje energetske efikasnosti je izolacija zidova čime se smanjuje i do 30% energetskih gubitaka. Postavljanjem zidnih panela se brzo rešava problem loše izolacije pa se toplota zadržava u prostoru i ima veću efikasnost.

Reč je o novoj generaciji zidnih obloga koji između dva sloja čeličnog pocinkovanog i plastificiranog lima ima izolacione ispune koje mogu biti: kamena vuna, poliuretan ili polizocijanat. Donose izuzetan termoizolacioni učinak pa je u prostoru toplije, ne prodire hladan vazduh spolja, a poboljšava se i zvučna izolacija.

Zidni paneli imaju veliku otpornost na habanje, vlagu, insekte, brzo se postavljaju i prave se tako da ne ugrožavaju zdravlje i da su bezbedni čak i za oblaganje stambenih prostorija.

Iako kalendarski nije stigla, zima već sada pokazuje svoju ćud. Vreme je da se odabere najbolji način za ekonomično i efikasno grejanje uz odabir pravih energenata, pravih grejnih tela, ali i dobre izolacije zidnih površina. Na taj način se postiže izuzetna energetska efikasnost svaki put.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike