Sezona je džempera od kašmira: Da li znate kako se pravilno pere ovaj delikatni materijal da se ne upropasti?

16.11.2023

10:54

0

Autor: K. O.

Mogu podneti nežno mašinsko pranje, ali samo pod ovim uslovima

Sezona je džempera od kašmira: Da li znate kako se pravilno pere ovaj delikatni materijal da se ne upropasti?
Copyright Freepik

Kašmir je posebno mekan i tražen materijal za razne odevne komade poput džempera, marama i ćebadi. Njegova delikatnost često postavlja pitanje o pravilnom pranju kako bismo izbegli oštećenje ovog materijala.

Pre pranja kašmira, važno je proveriti uputstva za održavanje na etiketi. Neki odevni komadi od kašmira zahtevaju ručno pranje, dok drugi mogu biti pogodni za pranje u mašini. Međutim, najsigurniji način za čišćenje specifičnog odevnog komada je pratiti preporuke proizvođača.

Što se tiče frekvencije pranja kašmira, dobra vest je da nije neophodno prati ga posle svakog nošenja. Obično je moguće nositi kašmir bar nekoliko puta pre nego što se odlučite za pranje, osim ako se intenzivno znojite ili ne nosite odevne komade ispod kašmira. U tom slučaju potrebno je češće pranje.

Profimedia
 

Ako želite da operete kašmir u mašini za veš, mnogi džemperi od kašmira mogu podneti nežno mašinsko pranje. Važno je paziti da ga ne mešate sa grubim tkaninama poput farmerki ili grudnjaka koji mogu oštetiti materijal.

Preporučljivo je okrenuti ga naopako i staviti u mrežastu vreću za pranje kako biste zaštitili džemper. Takođe je bitno koristiti nežan deterdžent kako ne biste oštetili vlakna kašmira. I centrifugu smanjite na polovinu obrtaja od maksimalne.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike