Zbogom buđi: Sedam sjajnih trikova da doskočite vlazi u domu tokom hladnih meseci

02.11.2023

10:10

0

Autor: V. I.

Ako vidite mnogo kondenzacije u svom domu i brinete se da će ona prerasti u vlagu, ovo je pravi tekst za vas

Zbogom buđi: Sedam sjajnih trikova da doskočite vlazi u domu tokom hladnih meseci
Copyright Profimedia

Kondenzacija u kući nastaje kada se topli vazduh sudara sa hladnim površinama ili kada je u prostoru previše vlage pa se stvara voda koja se skuplja u obliku kapljica na hladnoj površini kada je vlažan vazduh u kontaktu s njom.

Ovo je posebno uobičajeno zimi, kada se sistem grejanja uključuje u hladnijim jutarnjim i večernjim satima. Iako kondenzacija sama po sebi nije problem, ako je ne tretirate, ona može prouzrokovati stvaranje vlažnih mrlja na mestima gde može da raste buđ, a to može biti loše po vaše zdravlje, kao i da ošteti zidove vašeg doma.

Profimedia
 

Načini za smanjenje kondenzacije u vašem domu

1. Koristite poklopce posude kada kuvate

Pokrijte svoje tiganje poklopcem tokom kuvanja kako biste smanjili vlagu koja se stvara od ključanja tečnosti. Takođe, uverite se da koristite aspirator ako ga imate iznad šporeta ili ventilator ako ga imate instaliran, oni su dizajnirani da pomognu u smanjenju vlage koja se stvara tokom kuvanja.


Zapamtite, nemojte isključivati ventilator čim završite sa kuvanjem jer vlaga i dalje može biti u vazduhu čak i nakon što ste završili. Umesto toga ostavite ga uključenim 10 di 15 minuta kako biste pomogli da se očisti vlažan vazduh. Druga opcija je da kupite ventilator s inteligentnim senzorima vlažnosti koji ubrzavaju kada počnete da ključate i usporavaju kada se nivoi vlažnosti vrate u normalu.

2. Zatvorite vrata kuhinje i kupatila

Kupatila i kuhinje su najvećikrivci za stvaranje kondenzacije na prozorima i zidovima kuće. Kada kuvate hranu, čaj ili se kupate ili tuširate, uverite se da su vrata vaše kuhinje ili kupatila zatvorena kako biste sprečili da vlaga iz vazduha ode u hladnije prostorije jer će to izazvati kondenzaciju ukolikododirne hladnu površinu.

3. Sušite odeću na otvorenom

Kad god je moguće, pokušajte da sušite svoju odeću na otvorenom, kako biste sprečili nakupljanje viška vlage u vašem životnom prostoru. Ako ne možete da sušite svoju odeću na otvorenom, držite je u kupatilu sa zatvorenim vratima i otvorenim prozorima dok se odeća potpuno ne osuši.

4. Uključite ventilator kada koristite tuš

Slično kao i kada kuvate u kuhinji, dok se tuširate ili kupate, uključite ventilator da biste uklonili paru i vlagu koja se stvara pri puštanju tople vode u hladnom okruženju. Ovo će pomoći da se smanji količina kondenzacije koja se pojavljuje na prozorima i zidovima vašeg kupatila.

5. Uverite se da je mašina za pranje veša provetrena

Ako imate mašinu za pranje ili sušenje veša, uverite se da je pravilno provetrena. Od samo jednog punjenja pranja dva litra vode se emituju u vazduh, ovaj efekat se povećava ako je mašina ugrađena u kuhinju jer kuvanje doprinosi kondenzaciji.

6. Udaljite nameštaj od spoljašnjih zidova

Iz istog razloga kao gore, uverite se da je vaš nameštaj udaljen najmanje 50 mm od okolnih zidova kako biste poboljšali cirkulaciju vazduha . Pokušajte da obezbedite da ormari budu postavljeni uz unutrašnje zidove u vašoj spavaćoj sobi jer će oni biti manje hladni od spoljašnjih zidova i manje je verovatno da će izazvati probleme sa vlagom i buđi.

7. Instalirajte sistem protiv vlage

Adekvatna ventilacija je neophodna da bi se omogućilo da vlaga nestane  pre nego što se pretvori u kondenzaciju. Instaliranje energetski efikasnog ventilatora u kuhinji i kupatilu može poboljšati nivo vlažnosti i sprečiti kondenzaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike