Em ružno, em buđa: Vlaga oko prozora može da se reši u nekoliko koraka, ne treba vam majstor

19.10.2023

11:05

0

Autor: V. I.

Pozabavite se radovima u kući pre nego što krene mraz jer tad već može da bude kasno

Em ružno, em buđa: Vlaga oko prozora može da se reši u nekoliko koraka, ne treba vam majstor
Copyright Profimedia

Jedna od situacija koje se svi plaši tokom kišnog perioda jeste dom koji prokišnjava, a jedno od neugodnih iznenađenja svakako je pojava vlage oko prozora, što može da rezultura buđi na zidovima. Međutim, rešenje ovakvog problema nije komplikovano i ne zahteva poseban alat ili veliko stručno znanje.

Profimedia
 

 

1. Detaljan pregled

Kada uočite prisustvo vlage oko prozora, prvi korak je detaljan pregled spoljašnje strane prozora, spojeva između lima, stolarije i zida. Često ćete primetiti sitne pukotine, tanke poput dlake, koje ipak omogućavaju vodi da prodre u strukturu zida.

2. Pukotine debljine dlake

Ukoliko pogledate deo na simsu gde se lim spaja s prozorom, možete primetiti pukotine koje iako debljine dlake, omogućavaju da voda prodre u zid. Skalpelom pažljivo odvojte silikon koji spaja i stolariju. Zatim podignite lim i otkrijte potencijalne uzroke prodiranja vode. Pukotine ispod lima, kao i spojevi između stolarije i zida, mogu biti glavni krivci za ovu neželjenu pojavu. Bitno je da proverite da li nagib betona efikasno odvodi vodu od prozora.

3. Priprema podloge

Pukotine treba popuniti sredstvom koje je slično silikonu za upotrebu na betonu, plastici i limu. Ova sredstva obično možete nabaviti u lokalnim farbarama. Pre nego što nanesete ovo sredstvo, važno je da temeljno očistite površine od prašine kako biste osigurali optimalno prianjanje zaptivnog materijala.

4. Zapušite rupe

Potom nanesite zaptivno sredstvo i pažljivo ga utisnite u pukotine koje želite da zatvorite. Vratite lim na sims i pedantno ispunite sve spojeve između lima, zidova i stolarije. Ovim postupkom zapušili ste sve postojeće pukotine, osiguravajući da voda više ne može prodreti u vaš stan. Time ste rešili problem vlage oko prozora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike