Egzotične lepotice: Spasite koren orhideja od truljenja i poslužite im limunadu za potpuni oporavak i bujnije lišće

01.10.2023

11:03

0

Autor: V. I.

Uzgajanje orhideja može biti izazovno, ali ako obratite malo više pažnje na njihove speifičnosti možete uživati u prelepim cvetovima dugi niz godina

Egzotične lepotice: Spasite koren orhideja od truljenja i poslužite im limunadu za potpuni oporavak i bujnije lišće
Copyright Profimedia

Uzgajanje orhideja u kućnim uslovima može biti izuzetno zadovoljavajući i ispunjavajući hobi. Orhideje su egzotične biljke koje svojom lepotom i raznolikošću cvetova, koji mogu trajati tri do četiri meseca, privlače ljubitelje cveća širom planete. Evo nekoliko ključnih saveta kako da uspešno uzgajate ove prelepe biljke u udobnosti svog doma.

Odabir one prave

Prvi korak ka uspešnom uzgajanju orhideja je odabrati odgovarajuću vrstu. Postoje hiljade vrsta orhideja, a svaka ima svoje specifične zahteve. Početnicima se često preporučuju orhideje poput Phalaenopsis, poznate i kao moljac-orhideje, koje su otporne i relativno lake za održavanje.

Profimedia
 

 

Nađite joj mesto

Orhideje vole svetlost, ali ne direktno sunce.Polusenka je idealna za većinu vrsta orhideja. Održavanje pravilne temperature takođe je ključno, s obzirom na to da mnoge vrste preferiraju blagu klimu. Dakle, što dalje od promaje i klima-uređaja-

Supstrat & saksija

Koristite specijalizovani supstrat za orhideje koji omogućava dobru drenažu i propustnost. Orhideje često ne vole stajanje u vodi, pa je važno da supstrat brzo upija i oslobađa vodu. Saksije sa rupama na dnu takođe doprinose boljoj drenaži.

 

@plantswithkrystal Once you buy one orchid, you won’t be able to stop #orchidcare #plantcaretips #planttiktok #orchidlovers Orchid rescue here: @plantswithkrystal ♬ PAMPAS - Electro Dub Tango

 

Umereno zalivanje

Zalivanje orhideja je najdelikatnija stvar kod njene nege. Umesto da se pridržavate strogog rasporeda zalivanja, posvetite pažnju supstratu. Zalivajte orhideje tek kada se supstrat delimično osuši. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena i to je načešći način zašto ljudima ne uspevaju orhideje.

Vlažnost vazduha

Većina orhideja potiče iz tropskih krajeva i voli povećanu vlažnost vazduha. Postavljanje posude sa vodom ili korišćenje ovlaživača vazduha može pomoći održavanju optimalnih uslova.

Dodatna prihrana

Orhideje ne zahtevaju čestu prihranu, ali im povremeno treba obezbediti odgovarajuće hranljive supstance. Koristite posebno formulisane đubrive za orhideje i pridržavajte se uputstava na pakovanju.

Profimedia
 

 

Pravilna nega

Da biste zaštitili orhideju od bolesti i insekata, delujte preventivno U čašu sipajte 200 mililitara vode i dodajte 10 kapi limunovog soka. Zatim uzmite sunđer, potopite ih u vodu s limunom i ocedite. Potom njima obrišite listove orhideje. Limun će zaštititi orhideje od bolesti, a zahvaljujući vitaminima pomoći će i lišću da raste. Da biste zaštitili biljke, ponovite ovaj postupak jednom nedeljno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike