Retro vs. moderno: Koji stil odabrati za spavaću sobu

27.09.2023

13:42 >> 14:03

0

Bez obzira na to koji stil odaberete, važno je da se osećate srećno i udobno u svojoj spavaćoj sobi

Retro vs. moderno: Koji stil odabrati za spavaću sobu
Copyright Promo

U svetu enterijera, spavaća soba je često smatrana mestom gde se povlačimo da bismo se opustili i napunili baterije. Kada je reč o uređenju ovog intimnog prostora, izbor stilova je neograničen. Međutim, dva pristupa često se ističu kao favoriti: retro i moderni dizajn. Oba stila imaju svoje prednosti i mane, a odluka koju ćete doneti može uticati na celokupno iskustvo i kvalitet života u vašem domu.

Retro stil: Nostalgija i toplina

Retro stil u dizajnu enterijera budi nostalgiju i odaje počast dekadama koje su prošle. Ovaj stil često uključuje drveni nameštaj sa bogatim ugraviranim detaljima, tekstil sa šarama i oblicima koji podsećaju na prošle epohe, te dodatke koji donose šarm i toplinu u prostor.

Na primer, autentični retro orman ili komoda može biti prava zvezda u spavaćoj sobi i privući pažnju svakog ko uđe. Međutim, retro nameštaj je često krupnijih dimenzija i može biti skup, posebno ako je u pitanju autentičan vintage komad. Pored toga, može zahtevati više održavanja, pogotovo ako je napravljen od prirodnih materijala poput drveta ili vune.

Moderni dizajn: Minimalizam i funkcionalnost

S druge strane, moderni dizajn predstavlja težnju ka minimalizmu, funkcionalnosti i jednostavnim linijama. Ovaj stil često koristi materijale kao što su metal, staklo i plastika, a kolorit je najčešće neutralan.

Moderni nameštaj je dizajniran sa ciljem da maksimizira prostor i pruži visok nivo funkcionalnosti. Na primer, moderni krevet može imati ugrađene fioke za odlaganje ili biti dizajniran tako da se lako sklapa i otvara, štedeći prostor. Međutim, moderni stil može ponekad delovati hladno ili neosobno, i visokokvalitetni komadi mogu biti prilično skupi.

Promo
 

 

Dodatni faktori: Praktičnost i energetska efikasnost

Prilikom odabira stila za vašu spavaću sobu, razmislite i o praktičnim aspektima. Ako imate malu decu ili kućne ljubimce, retro nameštaj sa delikatnim tkaninama i duboko uklesanim detaljima može biti manje praktičan. Moderni dizajn, koji je često izrađen od izdržljivijih materijala, može biti bolji izbor. Takođe, moderni stil je često lakši za čišćenje i održavanje, što je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je energetska efikasnost. Moderni dizajni često koriste inovativne materijale i tehnologije koje mogu doprineti smanjenju troškova energije, dok retro stil može biti manje efikasan u tom smislu.

U konačnici, izbor između retro i modernog stila zavisi od vaših ličnih preferencija, potreba i budžeta. Ako cenite jedinstvenost, toplinu i šarm, i spremni ste da investirate u komade koji imaju "dušu", retro je pravi izbor za vas. Ako vam je ipak stalo do optimizacije prostora, funkcionalnosti i modernog izgleda, savremeni dizajn će vam bolje odgovarati.Bez obzira na to koji stil odaberete, važno je da se osećate srećno i udobno u svojoj spavaćoj sobi. Ako vam je potrebna inspiracija ili smernice, posetite Geppetto salon nameštaja.

Naša bogata ponuda nameštaja za spavaće sobe je dizajnirana da zadovolji različite ukuse i potrebe. Posetite nas i pronađite komade koji će vašu spavaću sobu pretvoriti u prostor iz snova. Ne zaboravite, najvažniji je vaš osećaj udobnosti i sreće u prostoru u kojem provodite toliko vremena. Pogledajte našu Geppetto ponudu i dopustite nam da vam pomognemo da ostvarite svoje snove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike