Kada je pravo vreme za adaptaciju kupatila?

21.09.2023

15:02

0

Pored dobrog planiranja i pripreme, postoji nekoliko faktora koji su neophodni pri adaptaciji kupatila

Kada je pravo vreme za adaptaciju kupatila?
Copyright Promo

Renoviranje i opremanje stambenog prostora predstavlja dugotrajan i mukotrpan posao, naročito kada je u pitanju jedna od najvažnijih i najskupljih prostorija u domaćinstvu kakvo je kupatilo.

Zato se ovakvom tipu projekta pristupa sa posebnom pažnjom kako bi enterijer prostorije, koja se svakodnevno intenzivno koristi, bio prevashodno funkcionalan i moderan.

Ukoliko je vaše kupatilo dotrajalo ili želite da mu „podarite“ svežiji izgled, pravo je vreme za njegovu adaptaciju i preuređenje.

Ali, odakle početi i koje su to važne stavke na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju?

Pored dobrog planiranja i pripreme, postoji nekoliko faktora koji su neophodni pri adaptaciji kupatila, a u ovom tekstu izdvojićemo one najvažnije.

Hidroizolacija kao obavezna zaštita kupatila, ali i zdravlja ljudi

Nakon skidanja starih keramičkih pločica i provere i zamene vodovodnih cevi i elektro instalacija (ukoliko je potrebno), prostor treba dobro očistiti od prljavštine i uglačati podlogu, kako bi se nanela hidroizolacija.

Hidroizolacija ima veoma važnu ulogu u zaštiti samog prostora od vlage i vode, koja je normalno prisutna u objektu kakvo je kupatilo, što produžava njegov životni vek. Takođe, hidroizolacija ima i funkciju zaštite zdravlja ljudi koji u njemu borave. Iz tog razloga, ukoliko se ne predvidi odgovarajuća podloga za hidrolizolaciju i ne odabere adekvatan hidroizolacioni materijal, to će se nažalost iskazati tek na kraju adaptacije kupatila, pa će prepravke biti daleko komplikovanije i skuplje.

Zato posebno obratite pažnju – hidroizolacija se najčešće radi u visini od 2 m na prostorima tuš kabina i kada, a u ostatku kupatila dovoljno je da se postavi u visini od 15 cm. Mesta na spojevima zida i kupatilskog poda su najviše osetljiva i tu najčešće dolazi do probijanja vode, pa obratite pažnju na njih kada se hidroizolacija nanosi. Imajte na umu da za neke hidroizolacione materijale treba sačekati i do nedelju dana da bi krenuli sa postavljanjem pločica, što vam u startu produžava renoviranje.

Promo
 

Pogodnosti pri kupovini, sve za kupatilo na jednom mestu

Kada ste se već upustili u renoviranje kupatila, to najčešće obuhvata i potpunu ili delimičnu zamenu sanitarija i kupatilskog nameštaja. Danas postoji mnoštvo specijalizovanih prodavnica koje poseduju sve za kupatilo na jednom mestu i nude širok asortiman opreme u različitom opsegu cena i kvaliteta.

To podrazumeva kupovinu baterija i slavina, različitih modela ormarića i ugradnih lavaboa, wc šolja, tuš kabina i kada, kao i bojlera i druge prateće kupatilske opreme.

Ukoliko kupujete sve za kupatilo u istoj prodavnici, raspitajte se o akcijama i uslovima odloženog plaćanja, ali i o mogućnostima garancije i zamene proizvoda. Prilikom kupovine posebno vodite računa o dimenzijama svog kupatilskog prostora sa dimenzijama sanitarija koje ćete ugraditi nakon postavljanja keramičkih pločica.

Najlepši deo posla - izbor keramičkih pločica

Složićete se da pri samoj pomisli da se u vašem kupatilu stiglo do postavljanja pločica, to znači samo jedno – bliži se kraj radovima! Ipak, kako će keramičke pločice biti najvidljiviji deo vašeg kupatila, nemojte žuriti i obratite pažnju na njihov kvalitet, dimenzije i dizajn. Pođite od veličine vašeg kupatila – za mala kupatila birajte i keramičke pločice manjih dimenzija i svetlijih boja koje će vizuelno proširiti prostor.

Danas je ponuda u svetu keramike velika i raznovrsna i po kvalitetu, boji i dizajnu, a ukoliko niste sigurni šta bi najbolje bilo za vaše kupatilo, uvek možete konsultovati arhitektu koji će vam ponuditi odgovarajuće keramičke pločice, kako bi vaše kupatilo bilo originalno i autentično.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike