Da bolje i lakše ohladite svoj dom: Pet efikasnih trikova za poboljšanje funkcionalnosti klima-uređaja

21.07.2023

16:28

0

Autor: K. B.

Ne morate bankrotirati kako biste se oslobodili vrelog leta u svom domu

Da bolje i lakše ohladite svoj dom: Pet efikasnih trikova za poboljšanje funkcionalnosti klima-uređaja
Copyright Profimedia

Eksperti su otkrili jednostavne trikove koji će vam pomoći da poboljšate efikasnost vašeg klima-uređaja, a da pritom ne morate potrošiti puno novca. U saradnji sa stručnjacima, Best Life donosi pet pametnih saveta kako da letnje dane provedete u prijatnoj svežini, a da vaš budžet ostane netaknut. Spremite se da uživate u hladnoći bez kapi znoja i bez skupih računa za struju!

1. Koristite ventilatore

Vaš klima-uređaj može doživeti pravi podstrek uz pomoć nekih spoljnih faktora. Ako želite da povećate njegovu snagu, a da pritom ne budete suočeni s rastućim računima za struju, imamo za vas jednostavan savet - koristite plafonske ventilatore što češće.

Osim toga, dodatno unapredite cirkulaciju hladnog vazduha iz klima-uređaja tako što ćete koristiti podne ili izduvne ventilatore u vašoj kuhinji i kupatilu. Na taj način uživaćete u svežini u svakom delu vašeg doma, dok računi za struju ostaju pod kontrolom.

Freepik

2. Kupite više biljaka

Još jedan sjajan način da povećate efikasnost hlađenja u vašem domu je da obogatite prostor sa više zelenila. Biljke ne samo što donose prirodnu lepotu, već mogu i blokirati prolazak sunčevih zraka kroz prozore, čime će vaše sobe ostati prijatno hladne tokom dana.

Ne zaboravite na prednosti koje donose veće biljke napolju. Sadite drveće ili žbunje oko vaše spoljne jedinice klima-uređaja kako biste pružili dodatnu prirodnu senku. Na ovaj način vaš klima-uređaj će biti manje opterećen i manje će trošiti energije kako bi ohladio vazduh koji dovodi u vaš dom.

Važno je osigurati da biljke budu smeštene najmanje dva-tri metra od vaše spoljne jedinice klima-uređaja kako bi se osigurao dobar protok vazduha i olakšalo održavanje. Pustite prirodu da vam pomogne da uživate u svežini vašeg doma i smanjite račune za struju!

3. Nadogradite svoj termostat

Isključivanje termostata je pristupačna nadogradnja koja zaista može pomoći da smanjite troškove klimatizacije bez žrtvovanja njegove sposobnosti hlađenja. Specijalista za grejanje, vodovod i uređaje Tom Alen kaže da preporučuje svima da instaliraju programabilni termostat, koji bi mogao da vas košta samo 20 evra.

- Pomoću programabilnog termostata možete podesiti temperaturu prema tome kada su ljudi u kući ili na poslu i isključiti sistem kada niko nije prisutan - kaže Alen.

To pomaže da se smanje troškovi energije, a istovremeno pruža dosledan komfor kada je potrebno.

4. Smanjite upotrebu određenih uređaja

Napravite svestan izbor da ne kuvate na šporetu ili rerni tokom najtoplijih delova dana. Ako se u vašoj kući proizvodi dodatna toplota, vaš klima-uređaj će biti primoran da radi više.

Smanjenjem upotrebe glavnih uređaja koji proizvode toplotu, primetićete značajnu razliku u troškovima hlađenja vašeg doma.

Eksperti preporučuju da te uređaje koristite noću, kada su temperature niže. Ako morate da ih koristite tokom dana, uključite izduvne ventilatore u kuhinji i kupatilu da biste raspršili toplotu. 

Freepik
 

5. Redovno menjajte filtere

Jedan od najisplativijih načina da povećate snagu vašeg klima-uređaja je onaj koji mnogi od nas zaborave da urade: promenite filter.

- Održavanje vazdušnih filtera čistim pomaže vašem sistemu da radi na najbolji mogući način i najefikasnije, omogućavajući mu da dostigne svoj maksimalni kapacitet hlađenja - kaže stručnjak Džef Ault. 

On dodaje da ako ne menjate filtere to može da optereti sistem i da ga potencijalno ošteti, a to dovodi do skupih popravki. 

Filteri bi trebalo da se menjaju na jedan do tri meseca, u zavisnosti od toga koliko često koristite svoj klima-uređaj.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike