Zabrinjavajuće činjenice: Istraživanje kaže da ovaj predmet skriva više bakterija od WC šolje

17.07.2023

12:02

0

Autor: K. B.

Ako ne perete čaršave i jastučnice najmanje jednom nedeljno, ovo će vas naterati da revidirate svoje higijenske navike

Zabrinjavajuće činjenice: Istraživanje kaže da ovaj predmet skriva više bakterija od WC šolje
Ilustracija - Copyright Pexels

Stručnjaci za čišćenje preporučuju redovno pranje posteljine, uključujući čaršave i jastučnice, najmanje jednom nedeljno kako biste održali optimalnu svežinu i higijenu. Istraživanje koje je sproveo Amerisleep, kompanija koja se bavi prodajom dušeka i posteljine, otkrilo je iznenađujuće rezultate. Posteljina koja se retko pere može sadržati jednaku količinu bakterija kao neke od najprljavijih i najčešće dodirivanih površina koje možete zamisliti, uključujući WC šolju, četkicu za zube i posudu za kućne ljubimce.

Pixabay
 

Što duže ne perete posteljinu, to se više bakterija nakuplja

U okviru istraživanja, tri volontera su četiri nedelje izlagana situaciji da ne peru čaršave i jastučnice, a svake nedelje su uzimani uzorci bakterija.

Uzorci su zatim poslati u laboratoriju na testiranje, otkrivajući šokantne rezultate.

Nakon samo jedne nedelje bez pranja, jastučnice na jastucima su sadržale prosečno tri miliona jedinica formiranja kolonija (CFU) bakterija po kvadratnom inču, što je više od 17.000 puta više nego na WC šolji.

Čaršavi su, sa druge strane, nakon jedne nedelje imali pet miliona bakterija - gotovo 25.000 puta više nego na kvaki u kupatilu.

Svaka dodatna nedelja bez pranja rezultirala je daljim povećanjem broja bakterija po kvadratnom inču kako na čaršavima, tako i na jastučnicama.

Nakon mesec dana bez pranja, jastučnice su imalee skoro 12 miliona bakterija, što je 39 puta više CFU nego u posudi za kućne ljubimce, prema Amerisleepu. Kada je reč o čaršavima rezultat je sličan - sa otprilike 11 miliona bakterija, što je 5,4 puta više nego u držaču četkice za zube.

Freepik
 

Da li treba oprati novu posteljinu (ili odeću) pre upotrebe?

Postavlja se pitanje da li su ovi mikrobi zaista opasni. Testovi izvedeni u okviru ovog istraživanja otkrili su prisustvo četiri najčešće vrste bakterija na neopranim jastučnicama - kako štetnih, tako i bezopasnih vrsta.

Najzastupljenije su bile gram-negativne bakterije, za koje CDC upozorava da mogu izazvati infekcije i doprineti otpornosti na antibiotike. Takođe su pronađene bakterije bacilli, koje su poznate kao uzročnici trovanja hranom. Međutim, primećeno je i prisustvo mnogo gram-pozitivnih bakterija koje obično nisu poznate po svojoj štetnosti.

Važno je znati da su bakterije prisutne svuda oko nas svakog dana i nalaze se na svakoj površini koju dodirujemo. Neke od njih su čak korisne za naš organizam. Ipak, trebalo bi da preduzmete sve što je u vašoj moći da minimizirate nepotrebno izlaganje štetnim bakterijama kad god je to moguće. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti, a prvi korak je redovno pranje posteljine i jastučnica, barem jednom nedeljno.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike