Harmonija i funkcionalnost: Najbolji raspored nameštaja u dnevnoj sobi

17.06.2023

12:40

0

Otkrijte najbolje načine za organizaciju nameštaja

Harmonija i funkcionalnost: Najbolji raspored nameštaja u dnevnoj sobi
croissant-matzZGQk4o4-unsplash - Copyright Unsplash

Dnevna soba je prostor u kojem provodimo veliki deo svog slobodnog vremena, bilo da se odmaramo, zabavljamo ili družimo s porodicom i prijateljima. Kako bismo stvorili udobno i funkcionalno okruženje, pravilan raspored nameštaja je od suštinske važnosti. Otkrijte najbolje načine za organizaciju nameštaja u dnevnoj sobi i stvaranje harmoničnog prostora.

Postavite osnovne komade na pravi način

Počnite sa postavljanjem osnovnih komada nameštaja kao što su sofa, fotelje i stočić.

Unsplash
 

 

Glavna tačka fokusa trebalo bi da bude sofa, koja se može postaviti u središnji deo prostorije ili uz zid. Fotelje možete postaviti nasuprot sofi, stvarajući simetričan izgled. Stočić između sofe i fotelja je praktičan dodatak na koji možete staviti časopise, daljinski upravljač i druge sitnice.

Kreirajte funkcionalne zone

Dnevna soba može imati više funkcionalnih zona, kao što su zona za gledanje televizije, čitanje ili druženje. Kako biste definisali ove zone, možete koristiti tepihe ili pregrade.

Pixabay
 

 

Na primer, tepih može da definiše prostor za sedenje, dok drugi tepih može označavati prostor za čitanje. Ova podela pomaže stvaranju jasnih oblasti u dnevnoj sobi i olakšava kretanje.

Iskoristite prostor oko prozora

Prozori u dnevnoj sobi mogu biti odlično mesto za postavljanje dodatnih komada nameštaja. Na primer, uz prozor možete postaviti udobnu fotelju ili klupu sa jastucima, stvarajući kutak za opuštanje ili čitanje.

Unsplash
 

 

Takođe, postavljanje polica ili vitrina pored prozora omogućava dodatni prostor za skladištenje i dekoraciju.

Razmislite o centru pažnje

Ako imate televizor ili kamin, oni mogu biti centar pažnje u dnevnoj sobi. U ovom slučaju, postavite sofu ili fotelje tako da lako možete uživati u pogledu na televizor ili se zagrejati pored kamina. Ovaj raspored će stvoriti udobnu atmosferu i omogućiti vam da maksimalno iskoristite ove centralne tačke.

Ne zaboravite na protok i prostor za kretanje

Kada organizujete nameštaj, važno je ostaviti dovoljno prostora za nesmetano kretanje. Pazite da ne pretrpate prostor sobom i ostavite dovoljno mesta za prolaz. Otvoren i prostran raspored nameštaja omogućava protok energije i olakšava komunikaciju između ljudi.

U konačnom rezultatu, raspored nameštaja u dnevnoj sobi treba da bude harmoničan, funkcionalan i estetski privlačan. Pomoću ovih smernica, možete stvoriti prostor koji zadovoljava sve vaše potrebe i pruža vam udobnost i estetski užitak u svakodnevnom životu.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike