Na ovom mestu nikako i nikada ne treba držati kantu za smeće

03.05.2023

17:48

0

Autor: Z. A.

Stručnjaci kažu da joj tamo nije mesto

Na ovom mestu nikako i nikada ne treba držati kantu za smeće
Copyright Pexels

Prilično je lako nakupiti veliku količinu otpada u kuhinji, a to smeće onda vrlo lako može postati neprijatn prizor i izvor groznog mirisa.


Ali situacija, barem prema rečima stručnjaka, može postati još gora ako kante držite zatvorene u kuhinjskom ormariću.

Stručnjaci su objasnili svoje razloge zbog kojih je kuhinjske kante bolje držati van ormarića, na otvorenom. Možda i vas uvere da je vreme za promenu ako ste kante smestili u kuhinjski element.
Pexels
 

Držanje kante u ormariću rešava problem njenog neuglednog izgleda u prostoru. Međutim, stručnjaci kažu da je to jedina pozitivna stvar i da takvo skladištenje stvara više problema nego što ih rešava, piše zadovoljna.hr.

Neki od njih su sledeći:

  • Situacije u kojima se nešto prospe oko kante su neizbežne. Kada je ona u ormariću, čišćenje postaje veća gnjavaža.
  • Dok kuvate, seckate, pripremate hranu… češće morate otvarati vrata ormarića, a često to činite dok su vam ruke prljave, što znači da nered postaje još veći.
  • Lakše je zaboraviti na smeće kada je ono u ormariću pa se povećavaju šanse da ga ne iznosite redovno.
Pexels
 

Tu su i, još važnije, nedostaci koji se tiču zdravlja.

U ormariću je lošija cirkulacija vazduha, što može dovesti do nakupljanja vlage. U kombinaciji sa organskim otpadom stvara se i savršeno okruženje za rast plesni. Plesan se zatim, prema rečima stručnjaka, može početi širiti na obližnje područje i napasti druge ormariće, zidove i podove.

Otpad zatvoren u ormariću lakše postaje i leglo bakterija i klica. Osim što to nije dobro za zdravlje, neprijatan miris može prodreti u kuhinju.

Iako se svi ti problemi mogu sprečiti redovnim pražnjenjem i čišćenjem kanti za smeće, savet je stručnjaka da ih ipak držite izvan ormarića. Bez obzira na veličinu ili vrstu prostora, nikako ne preporučuju držanje kanti u ormarićima, nego izvan njih, na otvorenom prostoru s odgovarajućom ventilacijom.
Pexels
Kanta za smeće

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike