Starinsko verovanje: Ova tri cveta obavezno unesite u kuću na dan Uskrsa – oteraće bolesti, a doneti sreću i uspeh

15.04.2023

11:52

0

Autor: Z. A.

Simbol Uskrsa su jaja, ali cveće ima neverovatno važnu ulogu i simboliku

Starinsko verovanje: Ova tri cveta obavezno unesite u kuću na dan Uskrsa – oteraće bolesti, a doneti sreću i uspeh
Copyright Pexels

Budući da je Uskrs praznik koji pada u proleće, mnogi stari obredi verovanja vezana za ovaj praznik povezani su sa prirodom i njenim buđenjem.

Zato cveće ima važno mesto u obeležavanju ovog najvećeg hrišćanskog praznika - poklanjanje jaja simbol je novog života, a cvetovi imaju posebna značenja.
Prema starom verovanju, u nedelju je važno da se na stolu na kom servirate hranu nalazi jedan od ova tri cveta ili buket od njih.

Lala

Pixabay
Lala

Lala je simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ako baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, to je markantan znak uspeha.

Đurđevak

Unsplash
Đurđevak

Đurđevak je simbol povratka sreće i čistoće srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke brali su đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Ljiljan

Pixabay
Ljiljan

 

Ljiljan objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi s nadom, verom, plodnošću i rađanjem, pa ga mnogi nazivaju i rajski cvet.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike